21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Είναι το «μάτι του Σάουρον» το δώρο αποχαιρετισμού στην Άνγκελα Μέρκελ;

Ειδήσεις Ελλάδα

Το δώρο που πρόσφερε σήμερα η ηγεσία της ΕΕ στην Άνγκελα Μέρκελ, μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου όπου φιλοξενούνται οι σύνοδοι κορυφής, παραπέμπει στο… μάτι του Σάουρον, το σύμβολο του κακού στην τριλογία του Τόλκιν, σύμφωνα με τους επικριτές του, μια παρατήρηση που φάνηκε αστεία στον δημιουργό του.

Αυτό το αποχαιρετιστήριο δώρο, ένα διαφανές γλυπτό, είναι έργο του νεαρού Γαλλοολλανδού καλλιτέχνη Μαξίμ Ντουτέρε, ο οποίος δήλωσε ότι τον «τιμά» το γεγονός αυτό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα αστεία τη σύγκριση.

«Δεν έχω δει ακόμη το Twitter, αλλά βλέπω την ομοιότητα. Είναι πολύ παράξενο», είπε ο Ντουτέρε, ο οποίος φοιτά στην Ακαδημία Σχεδίου της Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία.

Αντίθετα με το γιγαντιαίο μάτι που ελέγχει τον κόσμο στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το διάφανο έργο του Ντουτέρε είναι μια «αφηρημένη απεικόνιση ενός ευρωπαϊκού κτιρίου», εξήγησε ο ίδιος.

Το κεντρικό μέρος του γλυπτού εικονίζει τη μορφή του κτιρίου Europa. Στο πλαίσιο διακρίνονται ανακυκλωμένες κάσες παραθύρων, όπως εκείνα που βρίσκονται στην πρόσοψη του κτιρίου. Το τμήμα που είναι από ορείχαλκο παραπέμπει σε ένα όργανο ναυσιπλοΐας, θυμίζοντας ότι το Συμβούλιο είναι ένα όργανο «καθοδήγησης και προσανατολισμού», ενώ η ορειχάλκινη σφαίρα συμβολίζει την παρουσία των μελών του Συμβουλίου, ως εκπροσώπων του ευρωπαϊκού λαού.

Το ίδιο έργο, που κοστίζει 150 ευρώ, επελέγη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Σαρλ Μισέλ, και προσφέρθηκε στον επίσης απερχόμενο πρωθυπουργό της Σουηδίας, τον Στέφαν Λεβέν

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό