27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Είναι τελικα τα plug-in υβριδικά η λύση;

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθώς πλησιάζουν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων, τα plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEV) προσφέρουν πλέον σημαντικά αυξημένες αυτονομίες μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.

Ορισμένα μοντέλα ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα μόνο με την ενέργεια της μπαταρίας.

Το Skoda Superb iV PHEV αποτελεί παράδειγμα αυτής της τάσης, με νέα ηλεκτρική αυτονομία περίπου 135 χλμ., υπερδιπλάσια των 56 χλμ. του προκατόχου του.

Η αλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μετατόπισης της δυναμικής των PHEV στην Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,9% μέχρι τον Μάιο του 2024, σε σύγκριση με μια αύξηση 2,5% για τα πλήρως ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Τα νέα PHEV με χαμηλές εκπομπές ρύπων βοηθούν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να επιτύχουν τους αυστηρότερους στόχους για τις εκπομπές ρύπων του 2025.

Για παράδειγμα, το Superb της Skoda διαθέτει εκπομπές ρύπων μόλις 8 g/km. Ομοίως, το VW Passat PHEV προσφέρει 120 χλμ.  ηλεκτρική αυτονομία, τοποθετώντας το ως «ηλεκτρικό αυτοκίνητο για την καθημερινή ζωή».

Τα φορολογικά οφέλη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία οδηγούν επίσης σε αυτό το κύμα.

Στη Γερμανία, τα PHEV με ηλεκτρική αυτονομία άνω των 80 χλμ. απολαμβάνουν σημαντικές φορολογικές μειώσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παρόμοια κίνητρα.

Παρά την ανάπτυξη, το μερίδιο αγοράς των PHEV παραμένει στο 7,8% στη Δυτική Ευρώπη και είναι απίθανο να ξεπεράσει το 10% μέχρι το 2035.

Οι premium μάρκες όπως η Porsche και η Audi έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση των πωλήσεων PHEV, ενώ οι mainstream μάρκες όπως η Jeep και η Ford παρουσιάζουν μείωση καθώς στρέφονται περισσότερο προς τα πλήρως ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Συνολικά, οι εξελίξεις στην τεχνολογία PHEV, όπως το νέο σύστημα eHybrid της VW και η ανάπτυξη PHEV μεγάλης αυτονομίας στην Κίνα, θέτουν νέα πρότυπα στον κλάδο.

Ωστόσο, η αγορά των PHEV παραμένει μια μεταβατική λύση εν μέσω της ευρύτερης στροφής προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό