24 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Είναι νόμιμο το QE της ΕΚΤ;

Ειδήσεις Ελλάδα

Νευρικότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην «ετυμηγορία» γερμανικού δικαστηρίου, που θα κρίνει τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα μπορούσε να επηρεάσει τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα ανακοινώσει αύριο εάν είναι νόμιμο, με βάση το γερμανικό δίκαιο, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -Πρόγραμμα Αγορών χρέους Δημοσίου Τομέα({PSPP)- μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα αγοράζει κρατικό χρέος των χωρών της Ευρωζώνης και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015.

Παρότι οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι το δικαστήριο θα κρίνει παράνομο το πρόγραμμα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας απόφασης που θα μπορούσε να επιβάλλει περιορισμούς στην ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει το 2015 να εγκαινιάσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης(QE), ώστε να διατηρήσει σε χαμηλά επιπεδα το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Το αρχικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2018 και η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο QE τον Νοέμβριο του 2019. Εν μέσω πανδημίας, έχει ενεργοποιήσει και συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, με τις συνολικές αγορές ενεργητικου να υπερβαίνουν το ένα τρισ. ευρώ. 

Η νευρικότητα εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου άσκησε πιέσεις στις αποδόσεις των γερμανικών τίτλων, παρά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο -0,553%, ενώ μικρές πέσεις ασκήθηκαν και στα ομόλογα των υπολοίπων χωρών του Βορρά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, CNBC

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό