26.9 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

«Εάν ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ας πάει να κάνει μια επωφελή συμφωνία, αλλιώς ας παραδεχθεί ότι λέει ψέματα»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Αυτή η κυβέρνηση από τη μονταζιέρα και τις συσκέψεις για μπάζωμα μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών και την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουμε, από ψέμα άλλο τίποτα»

Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να μπει τέλος στην αλαζονεία του 41%, ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την κυβέρνηση για το ταξίδι του στη Παλαιστίνη, ο κ. Κασσελάκης είπε πως «δείχνει μία μεγάλη ανησυχία από τη πλευρά τής κυβέρνησης, ότι πριν πάω σε εμπόλεμη ζώνη, άρχισαν την “καραμέλα” περί σέλφι» και τόνισε: «Δεν είναι ταξίδι αναψυχής να πηγαίνεις σε μία περιοχή, που έρχονται ρουκέτες από την Χαμάς και λίγο αργότερα το Ισραήλ δολοφονεί 45 άτομα» και επέστρεψε τα βέλη στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «προφανώς έχει εμπειρία από το ταξίδι του στην όαση Σίβα».

Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ότι η «Παλαιστίνη πρέπει να αναγνωριστεί άμεσα» και κάλεσε την κυβέρνηση της ΝΔ να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σημείωσε ότι το 75% της Γάζας έχει καταστραφεί «πρόκειται για εθνοκάθαρση, για γενοκτονία». Στην κατηγορία ότι δεν συναντήθηκε και με την κυβέρνηση του Ισραήλ, απάντησε ότι «δεν μπορώ να συναντήσω μία κυβέρνηση, που συνειδητά προκαλεί τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες αμάχους και η συμπεριφορά της έχει καταδικαστεί από διεθνείς οργανισμούς και από τον Ζοζέ Μπορέλ. Πώς μετά κάθεται κάποιος, να αμνηστεύσει αυτές τις πρακτικές;».

Για το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας είπε, ότι «η ΝΔ εργαλειοποίησε το Μακεδονικό, δίχασε, κατέβασε τον κόσμο και ο πρωθυπουργός έβαλε την περικεφαλαία και μετά δεν έκανε τίποτε για να κυρώσει τις θετικές προβλέψεις της Συμφωνίας. Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί, ότι δεν είναι καλή Συμφωνία, αν όντως διαφωνεί, θα βρει ευήκοα ώτα. Ας πάει στο VMRO -που είναι και οι δύο στο Λαϊκό Κόμμα- για να επικυρώσουν μία επωφελή συμφωνία». «Από την μονταζιέρα και το μπάζωμα μέχρι την Συμφωνία των Πρεσπών από ψέματα άλλο τίποτε» προσέθεσε.

Αναφέρθηκε στο θέμα των Τεμπών λέγοντας ότι «είχα ακούσει στη Βουλή τον πρωθυπουργό να λέει, ότι “εάν δεν είχε κάνει λάθος ο σταθμάρχης, τώρα θα ζούσαν αυτά τα παιδιά”. Κι εμείς λέμε, ότι εάν ο υπουργός του, ο κ. Καραμανλής, για δύο χρόνια δεν είχε αμελήσει τις έγγραφες προειδοποιήσεις, θα ζούσαν σήμερα αυτά τα παιδιά» σημείωσε. Ακολούθως είπε, ότι από τις περυσινές εκλογές έχουν υπάρξει νέα δεδομένα και αναφέρθηκε «στην μυστική συνάντηση που έγινε μετά το δυστύχημα». «1η Μαρτίου γίνεται το έγκλημα, 48 ώρες αργότερα μυστική συνάντηση, που μετέχει ο κ. Τριαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών, όπου αποφασίζεται το μπάζωμα και να πεταχτούν οστά νεκρών. Το μπάζωμα κόστισε 700.000 ευρώ. Δήθεν για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των τρένων, που ξεκίνησαν 25 μέρες αργότερα. Και το ερώτημα είναι: Ξέρατε κύριε πρωθυπουργέ για το μπάζωμα πριν γίνει;». Στην κατηγορία περί «εργαλειοποίησης του ζητήματος» απάντησε: «Η δικαιοσύνη και η ανθρώπινη ευθιξία είναι ζήτημα δημοκρατίας. Εμείς ζητούμε να τηρηθούν οι θεσμοί. Η αλαζονεία του 41% δεν πάει άλλο. Ποιο είναι το βαθύ κράτος, εάν δεν είναι η οικογένεια Μητσοτάκη;».

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και για τα «λεφτόδεντρα», που θυμίζουν την περίοδο 2015 είπε: «Πολύς κόσμος απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Κι εγώ είχα απογοητευθεί τότε. Όπως ήμουν απογοητευμένος και τα χρόνια που προηγήθηκαν από τις κυβερνήσεις του Σαμαρά και του Βενιζέλου, από εκείνους που δεν άφησαν ούτε ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Ο Αλέξης Τσίπρα τότε είπε ότι “θα επαναδιαπραγματευτώ την Συμφωνία”, έκανε αυτό που ζητούσε η ελληνική κοινωνία. Υπήρχαν 300.000 οικογένειες δίχως εισόδημα 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι, τι θα έπρεπε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 37 δισ. στο ταμείο. Είχε μία έντιμη διακυβέρνηση»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε, ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει έντιμη διαχείριση και αυτό φαίνεται από τις καταδίκες του κράτους δικαίου, από τον έλεγχο που κάνει η Ευρωπαία εισαγγελέας για 2,5 δισ. ευρώ σε ψηφιακά έργα». Όσο για το πού γίνεται κερδοσκοπία, απάντησε: «Σε εταιρείες που παίρνουν ψηφιακά έργα, σε τράπεζες, σε μεσάζοντες στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε τεράστια ποσοστά κέρδους σε ολιγοπώλια. Πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη, να υπάρχει δημόσιος πυλώνας στην ενέργεια, να τεθεί 5% πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας. Και στο νερό, πάνε να το ιδιωτικοποιήσουν, πάνε στο παράδειγμα της Αγγλίας».

Αναφέρθηκε στην Παιδεία λέγοντας ότι έχει χαμηλή χρηματοδότηση και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πάνε να ιδρύσουν franchise ξένων ιδρυμάτων. Για τη υγεία είπε, ότι «όχι μόνο έχει χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, αλλά δεν είναι καν δικαίωμα» και προσέθεσε: «Εμείς θα φτιάξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας». Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν χρήματα, απάντησε ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι, πού πάνε τα χρήματα, που δίνει ο ελληνικός λαός. Σας λέω, ότι πηγαίνουν τις εισηγμένες, που κάνουν ρεκόρ κερδοφορίας, πηγαίνουν στις τράπεζες, όταν οι μικρομεσαίες δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό».

Στο ερώτημα για το αν είναι πιο φιλελεύθερος ή πιο κρατιστής απάντησε: «Δεν σκέφτομαι αυτές τις ταμπέλες. Ένα κράτος που έχει τεράστια κοινωνικά ζητήματα, χρειάζεται παρεμβατική πολιτική, για να δώσει λύσεις. Νομίζετε ότι με μία ρύθμιση στην Golden Visa, θα λυθεί το πρόβλημα της στέγασης; Είμαι υπέρ ενός πιο παρεμβατικού κράτους, αλλά όχι με σπατάλη και γραφειοκρατία». Σε ερώτημα για την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που είναι, έχει ανανεωθεί, θα εκσυγχρονιστεί περισσότερο στο οργανωτικό συνέδριο».

Επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας «έχει 500 εκατ. χρέος, που βρίσκει τα χρήματα για να πληρώνει τον Γκρίνμπεργκ και για την διαφημιστική καμπάνια;». Απευθύνθηκε όμως και στους πολίτες λέγοντας ότι «αν έχουμε αποκτήσει τέτοια ανοσία για να μην μας ενοχλούν τότε ας μην ρωτάμε “γιατί δεν αλλάζει τίποτε στην χώρα”». Στην επίθεση του ΚΚΕ με αφορμή ότι επισκέφθηκε το μουσείο Μπελογιάννη απάντησε: «Κατ΄αρχήν είμαι υπερήφανος που είμαι πρόεδρος του κόμματος, που έφτιαξε το μουσείο Μπελογιάννη. Από εκεί και μετά έχω να πω, ότι η νοοτροπία της ιδιοκτησίας και της λογοκρισίας δεν ταιριάζει στην Αριστερά. Ένα αριστερό κόμμα δεν καταψηφίζει την ισότητα στον γάμο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό