35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

«Εάν εκλεγούμε στο Σ.Α, φιλοδοξούμε να γίνουμε η σύνθεση Νότου-Βορρά και Δύσης-Ανατολής»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασίζεται πολύ σταθερά στην ιδέα του Διεθνούς Δικαίου και ότι η επικράτηση του διεθνούς δικαίου αποτελεί ορόσημο για να προχωρήσει ο κόσμος και να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη εθνών και κρατών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τις προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών παγκόσμιων προκλήσεων και ανέδειξε τον ρόλο της χώρας μας ως γέφυρας μεταξύ Βορρά – Νότου και Ανατολής – Δύσης, μιλώντας στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS) στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασίζεται πολύ σταθερά στην ιδέα του Διεθνούς Δικαίου και ότι η επικράτηση του διεθνούς δικαίου αποτελεί ορόσημο για να προχωρήσει ο κόσμος και να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη εθνών και κρατών.

«Και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήσαμε το σύνθημά μας, τα τρία «Δ» Διάλογος, Διπλωματία και Δημοκρατία , που υποδηλώνει ακριβώς την ανάγκη να συζητήσουμε, να διαβουλευτούμε. Πρέπει πραγματικά να επανεξετάσουμε την όλη ιδέα της ειρηνικής επίλυσης διαφορών, η οποία στην πραγματικότητα κατοχυρώνεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Είμαστε πολύ πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα ιδέα για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και να ασκήσουμε επίσης κάποια πίεση στα Ηνωμένα Έθνη. Η αλήθεια είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη και όλοι οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί έπρεπε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουν πολλές ταυτόχρονες κρίσεις. », είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Θα είναι μια δύσκολη αλλά πιο απαιτητική περίοδος, οπότε ανυπομονούμε πολύ για αυτήν»

Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολεμικής εποχής, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, αλλά και με άλλες τεράστιες προκλήσεις, κλιματική κρίση, επισιτιστική ανασφάλεια, επιθετικότητα σε όλο τον κόσμο και γεωπολιτικές εντάσεις.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε σήμερα, είναι θέμα όλων των χωρών να διατηρήσουν πραγματικά την ειρήνη και την ηρεμία και να προωθήσουν την ευημερία. Θα είναι μια δύσκολη αλλά πιο απαιτητική περίοδος, οπότε ανυπομονούμε πολύ για αυτήν» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Να διασφαλίσουμε τη θαλάσσια ασφάλεια»

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό έθνος όσον αφορά τον θαλάσσιο στόλο της και τόνισε τη σημασία της διασφάλισης της θαλάσσιας ασφάλειας, αλλά και την ασφάλεια του διεθνούς εμπορίου.

«Βλέπουμε πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκειμένου να απειληθεί και η θαλάσσια ασφάλεια. Βλέπουμε την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τους κινδύνους και τους κινδύνους στους θαλάσσιους διαδρόμους. Πρέπει να αποκαταστήσουμε, νομίζω, την ασφάλεια στο διεθνές εμπόριο» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Eάν εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να γίνουμε ουσιαστικά η σύνθεση του Νότου και του Βορρά, και της Δύσης και της Ανατολής»

Ο κ. Γεραπετρίτης στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας ως γέφυρας μεταξύ Βορρά – Νότου και Ανατολής – Δύσης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή ιστορικά πολύ επιβαρυμένη, ουσιαστικά στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι από τα αρχαία χρόνια το επίκεντρο πολλών πολιτισμών, αλλά και μεγάλου αριθμού συγκρούσεων και κατακτητών, πειρατείας, πολλών κακών πραγμάτων. Αλλά και η Ελλάδα βρίσκεται εντός της Βαλκανικής Χερσονήσου, μια χερσόνησο που έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές συγκρούσεις. Και δυστυχώς, φαίνεται, ακόμη και σήμερα, να υποφέρει από πολλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα να προσπαθήσει να γίνει η γέφυρα διαφόρων εθνών, διαφόρων κρατών. Φιλοδοξούμε, εάν εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να γίνουμε ουσιαστικά η σύνθεση του Νότου και του Βορρά, και της Δύσης και της Ανατολής. Μπορούμε να το κάνουμε, γιατί η Ελλάδα έχει το προνόμιο να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά της έθνη» σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εκεχειρίας και προοπτικής δυο κρατών και χαιρέτισε το Σχέδιο για μόνιμη κατάπαυση του πυρός που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι τις τελευταίες ημέρες, είδαμε σημαντικά ειρηνευτικά σχέδια, που προέρχονται και από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Την επόμενη εβδομάδα, θα είμαστε στο Αμμάν. Προσωπικά θα βρίσκομαι στο Αμμάν για να διαπραγματευτώ με τους ‘Αραβες φίλους μας, και ιδιαίτερα τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη διαπραγμάτευση της ειρηνευτικής φόρμουλας» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι πριν μια εβδομάδα φιλοξένησε στην Ελλάδα τον Εμίρη του Κατάρ, όπου προσπάθησε να προωθήσει τη φόρμουλα ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας και θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ιδέα «ότι η ευρύτερη περιοχή μας, που βρίσκεται σε αναταραχή αυτή τη στιγμή, θα βρει ξανά την κατάλληλη ισορροπία».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό