16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Δύσκολο χειμώνα» και «κλιμάκωση των τιμών», βλέπει ο CEO της Shell

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρώπη έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα με ακόμη υψηλότερο ενεργειακό κόστος, δήλωσε την Πέμπτη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν, μιλώντας σε συνέδριο στην Οξφόρδη της Αγγλίας.

«Θα αντιμετωπίσουμε έναν πραγματικά δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη», είπε, εκτιμώντας ότι θα αντιμετωπίσουμε «μια πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών». 

«Ίσως ορισμένες χώρες να τα πάνε καλύτερα από άλλες, αλλά νομίζω ότι όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών, επομένως θα υπάρξει μεγάλη πίεση στη βιομηχανία και επομένως θα υπάρξει μεγάλη πίεση στην οικονομία», είπε. «Στη χειρότερη περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διανομή με το δελτίο», πρόσθεσε. 

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια μετά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης και το άγχος ότι η Μόσχα, μετά το προβλεπόμενο διάστημα, δεν επαναφέρει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον βαν Μπέρντεν, δεν υπάρχει τρόπος να κρίνουμε εάν η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί περαιτέρω σε πλήρη διακοπή των ροών.

«Για πολύ καιρό, πιστεύαμε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να κόψει τη μεγαλύτερή της αγορά», δήλωσε. «Παρόλα αυτά ο Πούτιν είναι έτοιμος και πρόθυμος να εργαλειοποιήσει τις προμήθειες ενέργειας», συνέχισε, σημειώνοντας πως το μόνο που μένει να γίνει τώρα είναι η προετοιμασία εκ των προτέρων.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τι πρέπει να κάνουν εάν διακοπεί το φυσικό αέριο, είπε, τονίζοντας ότι εφόσον ο Πούτιν διακόψει τις ροές ενέργειας, τότε δεν υπάρχουν πραγματικά πολλές επιλογές. 

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει από τα κράτη μέλη την επόμενη εβδομάδα να περιορίσουν στα δημόσια κτίρια τη θέρμανση τον χειμώνα στους 19 βαθμούς και τον κλιματισμό το καλοκαίρι στους 25 βαθμούς, για να περιοριστεί η κατανάλωση αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό