18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δύο «προαπαιτούμενα» για την Άκτωρ

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύο είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που χρειάζεται να συμφωνήσουν οι μέτοχοι των Ελλάκτωρ (ολλανδική Reggeborgh και Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη) και Intrakat (Winex – Δ. Μπάκος, Ι. Καϋμενάκης, Αλ. Εξάρχου) προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία της Άκτωρ.

Το πρώτο αφορά το πως θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις παραχωρήσεις η Άκτωρ Παραχωρήσεις από τη στιγμή που ο Όμιλος Ελλάκτωρ θα πάψει να έχει κατασκευαστικό βραχίονα.

Σε αυτή τη φάση οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ δεν σκοπεύουν να πουλήσουν και τη θυγατρική για τις παραχωρήσεις ως εκ τούτου θα επιθυμούσαν ένα μοντέλο – συμφωνία πρώτης προτίμησης για τα μελλοντικά έργα παραχώρησης με την κατασκευαστική εταιρεία που θα προκύψει, εφόσον τελικά η Intrakat εξαγοράσει την Άκτωρ και στη συνέχεια την συγχωνεύσει.

Το δεύτερο σχετίζεται με τις υποχρεώσεις και τις οικονομικές διεκδικήσεις που έχει η Άκτωρ και πως αυτές θα υπολογιστούν στο συνολικό τίμημα της εξαγοράς. Όπως παρατηρούσε σχετικά ανώτατο στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει οι τεχνικές εταιρείες βγάζουν χρήματα από τις αποζημιώσεις που διεκδικούν κατά καιρούς, ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το αν αυτές θα τελεσφορήσουν και ποιο θα είναι το ύψους τους.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες δεν υφίστανται σημαντικές αποκλίσεις για το βασικό τίμημα της εξαγοράς που άλλωστε έχει τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης πριν ακόμα ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Άκτωρ από την κυπριακή Wade Adams και την Adamas Group του Δημήτρη Κούτρα και οι οποίες όπως είναι γνωστό διακόπηκαν στις 9 Μαρτίου χωρίς να υπογραφεί συμφωνία.

Οι μέτοχοι της Intrakat είχαν ενημερώσει με επιστολή τους το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ για το ενδιαφέρον τους να εξαγοράσουν την Άκτωρ προσφέροντας τίμημα λίγο μεγαλύτερο από αυτό των Wade Adams και Adamas Group (που ήταν συνολικά της τάξεως των 163 εκατ. ευρώ). Τότε το δ.σ. του κατασκευαστικού ομίλου είχε απορρίψει την πρόταση της Intrakat.

Όμως, όπως ήταν αναμενόμενο από την αγορά, οι δύο πλευρές εισήλθαν τελικά σε διαπραγματεύσεις, καθώς οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ έχουν αποφασίσει να απεμπλακούν από την κατασκευή και η Intrakat ενδιαφέρεται να μεγαλώσει μέσω εξαγοράς.

Το αν θα υπάρξει αυτή τη φορά αγοραπωλησία της Άκτωρ είναι προφανώς ανοιχτό από την στιγμή που δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα. Βάσει εκτιμήσεων πάντως η πιθανότητα συμφωνίας αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη.

Όσο για τους πρωταγωνιστές δεν είναι άγνωστοι μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ πριν η Ελλάκτωρ περάσει στον έλεγχο της Reggeborgh ως εκ τούτου γνωρίζει εκ των έσω την εταιρεία.

Οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης υπήρξαν μέτοχοι της Ελλάκτωρ με συγκρουσιακή σχέση με την ολλανδική εταιρεία χωρίς να αποκτήσουν ποτέ ρόλο στη διοίκησή της. Πούλησαν το ποσοστό τους (29,87%) στη Motor Oil (τον Μάιο του 2022) έναντι τιμήματος 182 εκατ. ευρώ και ενώ είχαν διαθέσει για την αγορά των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου 123 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια (τον Ιούλιο του 2022) οι προαναφερόμενοι επενδυτές μαζί με τον κ. Εξάρχου (μέσω της κοινής τους εταιρείας, Winex Investments) εξαγόρασαν από τον Όμιλο Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη το 31,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Intrakat έναντι συνολικού τιμήματος 70,195 εκατ. ευρώ.

H Intrakat στο μεταξύ αρχές του τρέχοντος έτους προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ανακοινώνοντας ότι τα μισά από τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν για την εξαγορά άλλης ή άλλων τεχνικών εταιρειών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό