18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δύο μεγάλα κοσμικά μαιευτήρια φωτογράφισε το Hubble

Ειδήσεις Ελλάδα

Το νεφέλωμα Chamaeleon Cloud Complex αποτελεί τόπο γέννησης νέων άστρων.

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που έχει φτάσει στον προορισμό του και πραγματοποιεί τις δοκιμές λειτουργίας των οργάνων του αλλά ο… πατριάρχης των διαστημικών τηλεσκοπίων, το Hubble, συνεχίζει ακούραστα να μας αποκαλύπτει τι συμβαίνει σε διάφορες γωνίες του Σύμπαντος.

Η ομάδα που ελέγχει το Hubble έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από δύο παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου σε δύο περιοχές μαζικής γέννησης νέων άστρων. Η μια παρατήρηση έγινε στο νεφέλωμα Chamaeleon Cloud Complex που βρίσκεται σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Χαμαιλέοντα. Το νεφέλωμα που έχει διάμετρο 65 ετών φωτός αποτελεί τόπο γέννησης νέων άστρων και υπάρχουν πολλά νεογέννητα άστρα. Το νεφέλωμα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη σε ένα εκ των οποίων εκτός των άλλων υπάρχουν πολλοί κα νάνοι, υποαστρικά σώματα που δεν κατάφεραν να εξελιχθούν σε άστρα και είναι κάτι ανάμεσα σε άστρο και πλανήτη.

Επίσης το Hubble κατέγραψε εικόνες από τον γαλαξία NGC 1702 που βρίσκεται σε απόσταση 17 εκατ. ετών φωτός από εμάς. Πρόκειται για να ένα νάνο γαλαξία ο οποίος όπως οι περισσότεροι γαλαξίες αυτού του είδους είναι πανάρχαιοι και μικροί σε μέγεθος αλλά εξαιρετικά ενεργοί αφού παράγουν άστρα ασταμάτητα καθόλη της διάρκεια της ζωής τους κάτι που δεν συμβαίνει με τους μεγαλύτερους γαλαξίες.

ESA/HUBBLE & NASA, R. CHANDAR

Ο γαλαξίας NGC 1705 αποτελεί ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων.

Πριν από τριάντα εκατ. έτη υπήρξε μια περίοδος μαζικής παραγωγής νέων άστρων στο κέντρο του γαλαξία δημιουργώντας έτσι εντυπωσιακά σμήνη και φαινόμενα που παρατηρούν οι επιστήμονες.  

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό