16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δωροδοκίες στελεχών της FIFA διαπιστώνει η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στελέχη της FIFA δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν «ναι» στις υποψηφιότητες Ρωσίας (2018) και Κατάρ (2022), δηλαδή τις χώρες που ανέλαβαν να διοργανώσουν τα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, αναφέρει έγγραφο που δημοσιεύθηκε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Μπρούκλιν.

Είναι η πρώτη φορά που το δικαστικό σύστημα μιας χώρας ισχυρίζεται ότι υπήρξε δωροδοκία για την ψηφοφορία των Μουντιάλ. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται τρία πρόσωπα και μια εταιρεία. Ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της CONCACAF, κατηγορείται ότι έλαβε 5 εκατ. δολάρια για να ψηφίσει για τη Ρωσία.

Κατηγορίες αποδίδονται και στον Ραφαέλ Σαλγέρο, πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Γουατεμάλας και πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, που φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. δολάρια για την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Ρωσίας.

Για το Μουντιάλ του 2022 αναφέρεται ότι αρκετοί παράγοντες χρηματίστηκαν, με αναφορά στον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Βραζιλίας (CBF), Ρικάρντο Τεξέιρα και τον πρώην πρόεδρο της CONMEBOL Νίκολας Λεόζ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2019.

Έρευνες και δικαστικές πληροφορίες έχουν ξεκινήσει σε αρκετές χώρες για υποψίες διαφθοράς κατά την απονομή των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και του 2022.

Περίπου 45 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν κατηγορηθεί μέχρι σήμερα από το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης στη λεγόμενη υπόθεση Fifagate.

Ο Τζακ Γουόρνερ, 77 ετών σήμερα, μένει ακόμα στο Τρινιντάντ και το Τομπάγκο και η προσφυγή του εναντίον του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

Ο Γουόρνερ, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε και για το Μουντιάλ 2010 (Νότια Αφρική), καταδικάστηκε ερήμην το 2019 να καταβάλει 79 εκατομμύρια δολάρια στην Concacaf.

Ο Ραφαέλ Σαλγέρο καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2018 σε τριετή κατ΄ οίκον περιορισμό, ποινή που ελήφθη λόγω της συνεργασίας του στην έρευνα της αμερικανικής Δικαιοσύνη. Όσο για τον Ρικάρντο Τεξέιρα, παραμένει στη Βραζιλία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό