20.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δυσοίωνες οι προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης 5,5% φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ανάπτυξή της με ρυθμό 4,3% το 2021 και 1,7% το 2022 προβλέπουν οι επαγγελματίες αναλυτές στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB Survey of Professional Forecasters, SPF) για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Οι νέες προβλέψεις των αναλυτών απέχουν παρασάγγας από αυτές που είχαν κάνει στην προηγούμενη έρευνα (του πρώτου τριμήνου), όταν ανέμεναν ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1,1% φέτος και 1,2% και 1,4% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.

Πάντως, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες των αναλυτών για την ανάπτυξη (για το 2024) διατηρήθηκαν σταθερές στο 1,4%.

Οι αναλυτές προβλέπουν τώρα έναν σημαντικά χαμηλότερο πληθωρισμό της Ευρωζώνης για φέτος. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πληθωρισμό (Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) μόλις 0,4% για το 2020 έναντι 1,2% που ανέμεναν στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2021 και το 2022 προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2% και περαιτέρω στο 1,4%, αντίστοιχα, με μία απόκλιση 0,2 και 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, αντίστοιχα, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παρέμειναν σταθερές στο 1,7%.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμάται, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι θα διαμορφωθεί στο 9,4% φέτος έναντι 7,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη, για να μειωθεί στο 8,9% και περαιτέρω στο 8,4% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα. Οι προσδοκίες για την ανεργία το 2024 αναθεωρήθηκαν ανοδικά, κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας, στο 7,7%.

Οριακή βελτίωση σημειώνει η επενδυτική εμπιστοσύνη

Η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε οριακά τον Μάιο, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις από την κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη ενισχύθηκε οριακά στις -41,8 μονάδες από -42,9 τον Απρίλιο, αλλά ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο επίπεδο – ρεκόρ των -73 μονάδων έναντι -66 τον Απρίλιο. «Η οικονομία στην Ευρωζώνη υπέστη ένα πολύ μεγάλο κραχ τις τελευταίες εβδομάδες. Η κατάρρευση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τη διαταραχή που προκλήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Sentix, Μάνφρεντ Χίμπνερ. Ο δείκτης προσδοκιών για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις -3 από τις -15,8 μονάδες, κάτι που, όπως σημείωσε ο Χίμπνερ, δείχνει πως οι επενδυτές πιστεύουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. «Χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, είναι σε θέση να άρουν σταδιακά τα συχνά δραστικά μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα επί εβδομάδες, με τις εταιρείες να κλείνουν τις εγκαταστάσεις και να επιβάλλουν μειωμένα ωράρια απασχόλησης στους εργαζόμενούς τους με βάση ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που έχει στόχο την αποφυγή μαζικών απολύσεων. Ωστόσο, τα μικρά καταστήματα άνοιξαν ξανά την περασμένη εβδομάδα.

Η αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, αλλά οι προσδοκίες ενισχύθηκαν. «Υπάρχει τώρα ένας κίνδυνος να παγιωθούν οι υφεσιακές τάσεις, αν η οικονομία ανακάμψει πολύ αργά», είπε ο Χίμπνερ. Η Sentix, η οποία έκανε την έρευνα μεταξύ 1.213 επενδυτών από τις 30 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η κινεζική οικονομία ανακάμπτει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό