15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δυνατότητα «έφεσης» από χρήστες για περιεχόμενο που παρέμεινε στην πλατφόρμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι χρήστες του Facebook θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να ζητούν από την ανεξάρτητη επιτροπή επίβλεψης της εταιρείας να αποφασίζει για περιεχόμενο που έχει αφεθεί στην πλατφόρμα, όχι μόνο περιεχόμενο που έχει κατεβεί, σε μια κίνηση που αποτελεί μεγάλη επέκταση της κλίμακας δραστηριότητας/ αρμοδιοτήτων της επιτροπής.

Το Facebook δημιούργησε την επιτροπή αυτή ως απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται για τη διαχείριση προβληματικού περιεχομένου, μα ερευνητές και οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών ασκούν κριτική για τις περιορισμένες της δυνατότητες.

Όπως σημειώνει το Reuters, πριν την αλλαγή αυτή, οι χρήστες του Facebook και του Instagram που είχαν εξαντλήσει τις διαδικασίες εφέσεων μπορούσαν να στείλουν στην επιτροπή περιπτώσεις περιεχομένου που είχε απομακρυνθεί- αλλά μόνο η ίδια η εταιρεία μπορούσε να ζητήσει από αυτήν να εξετάσει περιεχόμενο που είχε αφεθεί να παραμείνει στις πλατφόρμες της.

Η κίνηση αυτή «ξεκλειδώνει» τη διαδικασία για οποιονδήποτε χρήστη, μεταξύ των οποίων και εργαζομένους του ίδιου του Facebook, για την εξέταση περιεχομένου, δήλωσε ο administrative director της επιτροπής, Τόμας Χιουζ.

Σε blog post την Τρίτη, η επιτροπή επίβλεψης είπε ότι θα περιελάμβανε στις αποφάσεις της λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ατόμου που προέβη στην αναφορά μόνο με την έγκριση του ίδιου.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επίσης απόφαση σχετικά με την επ’αόριστον αναστολή λειτουργίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που είχε επιβληθεί μετά τα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Οι αποφάσεις της επιτροπής είναι δεσμευτικές και μπορούν να ανατρέψουν αποφάσεις της εταιρείας και του ιδρυτή της, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ωστόσο πραγματεύονται μόνο μικρό μέρος των αποφάσεων του Facebook περί περιεχομένου. Επίσης, μπορεί να προτείνει αλλαγές πολιτικής, μα το Facebook δεν είναι υποχρεωμένο να τις εφαρμόσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό