19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δρ. Φάουτσι: Τα πράγματα θα χειροτερέψουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Κάθε φορά που ο δρ. Άντονι Φάουτσι κάνει προβλέψεις για την πανδημία όλη η υφήλιος ακούει προσεκτικά. «Τα πράγματα θα χειροτερέψουν με τον κορωνοϊό», τόνισε. Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου έκανε αυτές τις παρατηρήσεις εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων Co σε αμερικανικό επίπεδο, κυρίως λόγω της πρόσφατα κυρίαρχης και πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του ιού, κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης στο ABC. Αν και είναι δύσκολο να φανταστούμε μια κατάσταση πιο τρομερή από την τρέχουσα έξαρση, «βλέπουμε νέα ταλαιπωρία στο μέλλον επειδή βλέπουμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν», είπε ο Φάουτσι.

USA TODAY SPORTS/DARREN YAMASHITA

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ποσοστό εμβολιασμού 90% για να επιτύχουν την ανοσίαα της αγέλης, δεδομένης της έντονης μεταδοτικότητας της Δέλτα.

Εάν αυτό δεν συμβεί, δήλωσε ο Φάουτσι στο CNBC, ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα – δίνοντάς του «μεγάλη ευκαιρία» να αναπτύξει μια άλλη, χειρότερη παραλλαγή.

Τα σενάρια

Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα; Τα σενάρια για τους επόμενους μήνες είναι τα εξής:

Νέες (και χειρότερες) παραλλαγές θα μπορούσαν να σημαίνουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων

Όσο ένας ιός εξαπλώνεται, μπορεί να μεταλλαχθεί και να δημιουργήσει πιο επικίνδυνες παραλλαγές. Και ενώ τα εμβόλια Co που χρησιμοποιούνται φαίνεται να λειτουργούν καλά έναντι των τρεχουσών παραλλαγών, «θα μπορούσε να υπάρχει μια παραλλαγή που παραμένει εκεί και να παραμερίσει το Δέλτα», δήλωσε ο Φάουτσι στο McClatchy.

Εάν εμφανιστεί μια παραλλαγή πιο ανθεκτική στα εμβόλια, οι άνθρωποι θα χρειαστούν ενισχυτικά εμβόλια. Χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν τρίτες δόσεις εμβολίων mRNA ως ενισχυτικές – αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για ανισότητες στη διανομή εμβολίων ανά τον κόσμο.

REUTERS/JEENAH MOON

«Μιλάμε για ενισχυτικές δόσεις σε χώρες που έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο», δήλωσε στο CNBC Make It η Κέρι Άλθοφ, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. «Ενώ έχουμε ακόμα ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν καμία πρόσβαση ακόμη και στην πρώτη δόση».

Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας μεταδοτικότητας στις ΗΠΑ οφείλεται στο μεγάλο ποσοστό μη εμβολιασμένων. Περίπου το 30% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ δεν έχει λάβει καμία δόση και περίπου το 33% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών δεν έχουν λάβει ακόμη ένα εμβόλιο.

Νέα δεδομένα από το CDC έχουν επίσης εγείρει ανησυχίες για περιπτώσεις, όπου εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν την παραλλαγή Δέλτα. 

Έρχεται κάτι καινούργιο

«Η ανησυχία είναι ότι κάτι καινούργιο πρόκειται να εξελιχθεί, ονομάστε το Έψιλον ή όπως αλλιώς θέλετε, και πρέπει να το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Δρ Εζεκίλ Τζ. Εμανουέλ, αντιπρόεδρος παγκόσμιων πρωτοβουλιών και συν-διευθυντής του Health Transformation Institute στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Τα κρούσματα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 100.000 ή 200.000 την ημέρα μόνο στις ΗΠΑ

Ένας βασικός δείκτης ότι ο Co θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, σύμφωνα με τον δρ. Φάουτσι είναι ότι αυξάνεται ο μέσος όρος των επτά ημερών της χώρας για νέα ημερήσια κρούσματα.

REUTERS/EMILY ELCONIN

«Θυμηθείτε, μόλις πριν από δύο μήνες, είχαμε περίπου 10.000 κρούσματα την ημέρα», δήλωσε ο Φάουτσι στον McClatchy. «Πιστεύω ότι πιθανότατα θα καταλήξετε κάπου μεταξύ 100.000 και 200.000 περιστατικών». Ο μέσος όρος είναι επί του παρόντος υψηλότερος από την κορύφωση το περασμένο καλοκαίρι, πριν από τα εμβόλια. Ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 84.389 στις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC. Πέρυσι, το CDC ανέφερε περίπου 68.700 νέα κρούσματα την ημέρα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση αυτή παρακινεί τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Η Λουιζιάνα, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων Co κατά κεφαλή, είδε τον αριθμό των ατόμων που εμβολιάστηκαν να τετραπλασιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κοινωνική απόσταση και οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν

Τα πλήρη lockdown του περασμένου έτους είναι απίθανο να επιστρέψουν επειδή η προσφορά εμβολίων της χώρας είναι ισχυρή και οι ειδικοί γνωρίζουν περισσότερα τώρα για τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο Co, δήλωσε ο δρ. Φάουτσι στο ABC. Όσο όμως τα εμβόλια παραμένουν μη διαθέσιμα σε όλους-όπως τα παιδιά σχολικής ηλικίας, για παράδειγμα-τα μη φαρμακευτικά μέτρα πρόληψης όπως η μάσκα και η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να επανέλθουν.

REUTERS/EDUARDO MUNOZ

Στα τέλη Ιουλίου, το CDC έδωσε οδηγίες για χρήση μάσκας από άτομα πλήρως εμβολιασμένα, συνιστώντας να φορούν όλοι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους σε περιοχές όπου υπάρχει «ουσιαστική ή υψηλή μετάδοση», όπως καθορίζεται από τον ιχνηλάτη δεδομένων της υπηρεσίας. 

Οι περιορισμοί σε μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές συγκεντρώσεις θα μπορούσαν επίσης να επανέλθουν-επειδή, ενώ η ακύρωση των πάρτι και οι γραμμές απόστασης στα καταστήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη πιο περιοριστικών μέτρων.

naftemporikigr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό