27 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Δραματική επιστολή σε Μπάιντεν για την κατάσταση στη Γάζα από 99 Αμερικανούς γιατρούς και νοσηλευτές

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πρόεδρε Μπάιντεν και Αντιπρόεδρε Χάρις, είμαστε 99 Αμερικανοί γιατροί και νοσηλευτές που έχουμε δει ακατανόητα εγκλήματα στη Γάζα. Εγκλήματα που δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι θέλετε να συνεχίσετε να υποστηρίζετε»

Ετσι ξεκινά η επιστολή που έστειλαν στον Λευκό Οίκο, 99 Αμερικανοί γιατροί, νοσηλευτές, μαίες και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, που εργάστηκαν εθελοντικά στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους μήνες, ζητώντας από τον πρόεδρο Μπάιντεν  άμεση κατάπαυση του πυρός.

Στην επιστολή καταγράφονται αφηγήσεις από πρώτο χέρι για τη βαρβαρότητα που -όπως λένε- είδαν, κατά τη διάρκεια των 254 ημερών που υπηρέτησαν στα νοσοκομεία της Γάζας. Οι 99 υπογράφοντες υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος από τους 41.000  που αναφέρει το υπουργείο Υγείας της  Χαμάς,μεταξύ των οποίων και 16.500 παιδιά. Εκφράζουν μάλιστα φόβους ότι τους επόμενους μήνες, ο αριθμός των νεκρών θα ανεβεί από το 2% στο 5,8% του συνολικού πληθυσμού στη Γάζα.

«Τι συμβαίνει όταν γκρεμίζονται οι τοίχοι του νοσοκομείου; Οταν δεν λειτουργούν οι θερμοκοιτίδες για τα νεογνά και τα μωρά πρέπει να διατηρούνται ζεστά , καλυμμένα με κουβέρτες ;αλουμινίου; Τι πρέπει να κάνουν ηθικά οι ιατροί όταν υπάρχει ακραία έλλειψη πόρων, επειδή ολόκληρη η υποδομή υγειονομικής περίθαλψης ενός τόπου καταστρέφεται σκόπιμα;» είναι τα ερωτήματα που θέτουν οι 99 υπογράφοντες.

Το πιο ουσιαστικό μέρος της επιστολής είναι το παράρτημα, στο οποίο οι 99 ειδικοί στον τομέα της υγείας απαριθμούν τα πραγματικά στοιχεία που υποστηρίζουν την κατάσταση  «Αποκάλυψης», που περιγράφουν.

Το παράρτημα, το οποίο περιέχει 12 σελίδες, προβάλλονται οι λόγοι και οι αιτίες που θα οδηγήσουν στον θάνατο  εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια στη Γάζα

Ποσοστό θνησιμότητας

Υπολογίζουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει έως και 186.000 θανάτους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους νεκρούς από τα πυρά, όσο και από τις ασθένειες και τον υποσιτισμό.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η επισιτιστική κρίση στη Γάζα προκαλείται από στοχευμένες επιθέσεις, παρά από την κοινωνική αναταραχή, που είναι αναπόφευκτη σε περιόδους πολέμου. Διάφορες μαρτυρίες και εκθέσεις από οργανισμούς όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επιβεβαιώνουν ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν από την πείνα, λόγω των δραματικών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και την  αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια.

«Οι εκθέσεις δείχνουν ότι πάνω από το 90% των παιδιών και των εγκύων γυναικών λαμβάνουν λιγότερα από δύο γεύματα την ημέρα και πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί δραματικά, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα.

Το «Σύστημα Προειδοποίησης Λιμού (FEWS) ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο  σημαντική μείωση της ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας στη Γάζα, με τις προμήθειες τροφίμων να έχουν μειωθεί κατά 40-45% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και κατά 90-95% από τον Απρίλιο.

Το νερό

Η κατάσταση στη Γάζα διακυβεύεται σοβαρά από έναν συνδυασμό υποσιτισμού, επιδημιών και την καταστροφή των υποδομών υγείας και ύδρευσης. Το ποσοστό πρόσβασης στο νερό έχει μειωθεί κατά 80% από τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Η Oxfam έχει καταγγείλει ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει τη στέρηση νερού ως όπλο κατά των Παλαιστινίων, με καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τον κίνδυνο επιδημιών.

Τα κρούσματα διάρροιας σε παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκαν 25 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η έλλειψη μέτρων πρόληψης και πρόσβασης σε ιατρικές προμήθειες έχει επιδεινώσει τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων. Ο πληθυσμός της Ράφα, συγκεντρωμένος σε μια «ανθρωπιστική ζώνη», αντιμετωπίζει μια μη βιώσιμη πληθυσμιακή πυκνότητα άνω των 28.000 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, με σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες.

Οι ασθένειες

Μετά τις 7 Οκτωβρίου, 2023 η θεραπεία για καρκινοπαθείς σταμάτησε και μόνο 19 ασθενείς απομακρύνθηκαν για να τους δοθεί  προχωρημένη φροντίδα. Περίπου 350.000 άνθρωποι ζουν με χρόνιες ασθένειες και οι ελλείψεις φαρμάκων και εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης προκαλούν αυξανόμενο αριθμό θανάτων. «Χωρίς κατάπαυση του πυρός , ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών», αναφέρει η επιστολή.

Η κατάσταση στον τομέα της υγείας στη Γάζα είναι κρίσιμη, με το 53% των νοσοκομείων εκτός λειτουργίας και το 81% των κλινικών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κλειστές.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 σημειώθηκαν 516 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα τον θάνατο 765 ανθρώπων. Επιπλέον, το ποσοστό επιθέσεων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι 12 φορές υψηλότερο από ό,τι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 1.400 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες, ενώ πάνω από 96.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Η κατάσταση της υγείας είναι εξαιρετικά επισφαλής και μη βιώσιμη.

18,5 δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει τις υλικές ζημιές σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας το 2022. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τις μελλοντικές γενιές.

Οι υπογράφοντες προειδοποιούν επίσης ότι «ο συνεχιζόμενος, επαναλαμβανόμενος εκτοπισμός του υποσιτισμένου και άρρωστου πληθυσμού της Γάζας από το Ισραήλ, από τους οποίους οι μισοί είναι παιδιά… είναι απολύτως απαράδεκτος. «Ανησυχούμε ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει από τον θανατηφόρο συνδυασμό υποσιτισμού και ασθενειών και ότι δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα πεθάνουν τους επόμενους μήνες».

Οι επαγγελματίες υγείας γράφουν ότι αυτό που έχουν δει είναι «αποδείξεις εκτεταμένων παραβιάσεων της αμερικανικής νομοθεσίας που διέπει τη χρήση αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό, και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» και ζητούν πλήρη εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και σε όλους τους εμπολέμους. Όπως τονίζουν, αυτός είναι μόνος τρόπος να σταματήσει το φονικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό