15.2 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Δολοφόνοι-τέρατα ή θύματα της κακοποίησης των γονιών τους; Όλα επανεξετάζονται

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπήρξε ένα άγριο έγκλημα, που σόκαρε την κοινωνία των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 1989, ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ -τότε 21 και 18 ετών- μπήκαν στο σαλόνι της έπαυλης τους στο Beverly Hills, όπου συναντούν τους γονείς τους, τον Χοσέ, στελέχος της μουσικής βιομηχανίας, και την Μαίρη Λουίζ, πρώην βασίλισσα  ομορφιάς με το όνομα Κίτι, οι οποίοι βλέπουν τηλεόραση στον καναπέ.

Αδειάζουν πάνω τους 12 σφαίρες και μάλιστα με απίστευτη μανία, καθώς διαλύουν το κρανίο του πατέρα τους, ενώ δίνουν την χαριστική βολή στην μητέρα τους, για να μην υπάρξει κανένας μάρτυρας.

Στις 11.47 τηλεφωνούν στην Αστυνομία κλαίγοντας και γεμάτοι απόγνωση.  Οι δύο νεαροί μιλούν στα ΜΜΕ και εκφράζουν με διάφορους τρόπους  τη λύπη τους για τον χαμό των γονιών τους ενώ δείχνουν τη Μαφία ως υπεύθυνη για το φριχτό έγκλημα.

Όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι το κίνητρο των φόνων ήταν η απληστία, καθώς οι αδελφοί ξόδεψαν μεγάλο μέρος της περιουσίας που κληρονόμησαν σε Rolex, αυτοκίνητα και πολυτελή ακίνητα πριν θεωρηθούν ύποπτοι.

Στην πρώτη δίκη, οι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίστηκαν ότι τα αδέλφια, δολοφόνησαν τους γονείς τους μετά από χρόνια σεξουαλικής, σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης από τον πατέρα τους.

Επίσης ισχυρίστηκαν ότι η μητέρα τους γνώριζε για την κακοποίηση αλλά δεν την εμπόδισε.

Το 1996, οι αδελφοί Μενέντεζ κρίθηκαν ένοχοι για φόνο πρώτου βαθμού και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή για τη δολοφονία των γονέων τους.

Δείτε την κατάθεση του Έρικ Μενέντεζ

Ήταν η δεύτερη δίκη τους. Δύο χρόνια νωρίτερα, σε ξεχωριστές δίκες, είχε κηρυχθεί κακοδικία αφού δύο διαφορετικοί ένορκοι (ένας για τον κάθε αδελφό) οδήγησαν σε αδιέξοδο την ετυμηγορία.

Αφού εξέτισαν δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα στο πλαίσιο της ποινής ισόβιας κάθειρξης που τους επιβλήθηκε, χωρίς τη δυνατότητα αναστολής, τα αδέρφια Μενέντεζ ίσως έχουν μια ευκαιρία να απελευθερωθούν.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, Τζορτζ Γκασκόν, ανακοίνωσε ότι το γραφείο του επανεξετάζει την υπόθεση, αφού οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους αδελφούς Μενέντεζ ζήτησαν από τους εισαγγελείς να προτείνουν νέα ποινή, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωσή τους.

Η επανεξέταση της ποινής τους έρχεται σε μια εποχή που οι αδελφοί Μενέντεζ έχουν επανέλθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης χάρη στην αποκάλυψη νέων στοιχείων, τη στρατιά των υπερασπιστών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την πρόσφατη τηλεοπτική σειρά και ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζουν το έγκλημα και την δίκη τους.

Οι απαγορεύσεις στους δικηγόρους έφεραν στα ισόβια χωρίς αναστολή

Συνεντεύξεις που πάρθηκαν από ενόρκους μετά την κακοδικία αποκάλυψαν ότι ορισμένοι από αυτούς αμφισβήτησαν την σοβαρότητα της κακοποίησης και σε ποιο βαθμό αυτή δικαιολογούσε τις πράξεις τους. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι επρόκειτο για ένα προσχεδιασμένο έγκλημα προκειμένου κληρονομήσουν την περιουσία του πατέρα τους.

Δείτε την κατάθεση του Λάιλ Μενέντεζ

Στη δεύτερη δίκη,  όπου τα αδέλφια δικάστηκαν μαζί , οι δικηγόροι των αδελφών δεν είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες.

Ο δικαστής, Στάνλεϊ Μ. Βάισμπεργκ, απαγόρευσε στους δικηγόρους τους να χρησιμοποιήσουν τη «δικαιολογία της κακοποίησης», αφήνοντας ουσιαστικά μόνο δύο επιλογές στους ενόρκους: αθώωση ή καταδίκη για φόνο. Εκείνοι επέλεξαν τη δεύτερη.

Τα νέα στοιχεία

Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως νέα στοιχεία που μπορεί να αποδειχθούν ευνοϊκά για τους αδελφούς Μενέντεζ κατά την επανεξέταση της υπόθεσής τους.

Πέρυσι, ο Ρόι Ροσέλο, πρώην μέλος του συγκροτήματος Menudo, αποκάλυψε δημοσίως ότι ο Χοσέ Μενέντεζ τον είχε κακοποιήσει σεξουαλικά στο σπίτι της οικογένειας στο Νιου Τζέρσεϊ όταν ήταν 14 ετών.

Ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Ραντ, ο οποίος είχε γράψει εκτενώς για τα αδέλφια στο βιβλίο του «The Menendez Murders», αποκάλυψε επίσης μια επιστολή που έγραψε ο Έρικ όταν ήταν 17 ετών στον ξάδελφό του, στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς τη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα του.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 3 Οκτωβρίου, ο Γκασκόν δήλωσε ότι καμία από αυτές τις νέες πληροφορίες δεν είχε επιβεβαιωθεί από το γραφείο του, αλλά ότι οι εισαγγελείς έχουν «ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να επανεξετάσουν ό,τι μας παρουσιάζεται».

Οι δύο σειρές που αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον

Οι αδελφοί Μενέντεζ αποτέλεσαν το αντικείμενο δύο πρόσφατων σειρών στο Netflix. Η πρώτη, «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story», που δημιούργησε ο Ράιαν Μέρφι, έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο.

Ενώ ο Έρικ Μενέντεζ καταφέρθηκε δημοσίως κατά της σειράς, χαρακτηρίζοντας την γεμάτη ψεύδη, ο Μέρφι επέμεινε , υποστηρίζοντας στο The Hollywood Reporter ότι τα αδέρφια θα πρέπει να είναι ευγνώμονες απέναντί του, επειδή τράβηξαν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση.

Κατά την ενημέρωση της 3ης Οκτωβρίου, ο εισαγγελέας Τζ. Γκασκόν αναγνώρισε ότι το γραφείο του είχε «λάβει πολλά τηλεφωνήματα» σχετικά με τους αδελφούς Μενέντεζ, ειδικά μετά την κυκλοφορία της σειράς.

Εβδομάδες αργότερα, το Netflix έκανε πρεμιέρα με το «The Menendez Brothers,» ένα ντοκιμαντέρ του Alejandro Hartmann με αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον Λάιλ και τον Έρικ Μενέντεζ.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Οι εισαγγελείς εξετάζουν επί του παρόντος τα νέα στοιχεία και σε ποιο βαθμό, αν θα ήταν γνωστά τη περίοδο των δικών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση της δίκης. Αξιολογούν επίσης κατά πόσον οι κατηγορούμενοι έχουν αναμορφωθεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

Ο Μαρκ Τζεράγκος, δικηγόρος των αδελφών Μενέντεζ, δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στις 16 Οκτωβρίου ότι ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ υπήρξαν «υποδειγματικοί» κρατούμενοι που δημιούργησαν ειδικά προγράμματα για την σεξουαλική κακοποίηση, με συνεχή καθοδήγηση  και βοήθεια σε όσους την έχουν υποστεί, ενώ συνέχισαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση αν και δεν είχαν καμία ελπίδα να αποφυλακιστούν.Ο κ. Γκασκόν αρχικά δεν ανέφερε προς τα πού κλίνει το γραφείο του. Αλλά αργότερα δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη στις 17 Οκτωβρίου ότι «με δεδομένο το σύνολο των περιστάσεων, δεν νομίζω ότι τους αξίζει να είναι στη φυλακή μέχρι να πεθάνουν».

Οι εισαγγελείς μπορούν να κάνουν σύσταση, αλλά το δικαστήριο θα έχει τελικά τον τελικό λόγο για την τύχη των αδελφών. Η επόμενη δικάσιμος έχει προγραμματιστεί για τις 26 Νοεμβρίου.

Πολλά μέλη της οικογένειας Μενέντεζ υποστηρίζουν την απελευθέρωσή τους

Νωρίτερα φέτος, 24 μέλη της οικογένειας ζήτησαν την εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσής τους σε επιστολή που κατέθεσαν στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι «η συνέχιση της φυλάκισης δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό αναμόρφωσης».

Η Τζόαν Άντερσεν Βάντερμολεν, αδελφή της Κίτι Μενέντεζ, τάχθηκε επίσης υπέρ της αποφυλάκισής τους.

Καθώς η κακοποίηση ήρθε στο φως, είπε, «έγινε σαφές ότι οι πράξεις τους, αν και τραγικές, ήταν η απελπισμένη αντίδραση δύο αγοριών που προσπαθούσαν να επιβιώσουν από την ανείπωτη σκληρότητα του πατέρα τους».

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι. Ο Μίλτον Άντερσεν, ένας από τους αδελφούς της Κίτι Μενέντεζ, δήλωσε στους New York Times το 2023 ότι τα αδέλφια δεν πρέπει να αφεθούν ελεύθερα.«Δεν τους αξίζει να περπατούν στο πρόσωπο αυτής της γης αφού σκότωσαν την αδελφή μου και τον κουνιάδο μου», είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό