35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΔΝΤ: Καλεί τις ΗΠΑ και την Κίνα να λύσουν τις διαφορές

Ειδήσεις Ελλάδα

Την διαφοροποίησή του εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχετικά με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές απο την Κίνα.

Μάλιστα, την Πέμπτη διατυπώθηκε απο το ΔΝΤ, η θέση ότι οι ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν καλύτερα αν διατηρούσαν «ανοικτό» το εμπορικό τους σύστημα αντί να επιβάλλουν νέους τιμωρητικούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και πως η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα πρέπει να συνεργαστούν για να επιλύσουν τις εμπορικές τους εντάσεις.

H εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζούλι Κόζακ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι εμπορικοί περιορισμοί όπως αυτοί που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τρίτη μπορούν να στρεβλώσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, να κατακερματίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να προκαλέσουν αντίποινα, αναφέρει το Reuters.

Οι διαφορές μεταξύ των δυτικών και των ευθυγραμμισμένων με την Κίνα οικονομικών μπλοκ απειλούν την παγκόσμια εμπορική συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας  στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις αρχές του μήνα.

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ,  τόνισε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ότι γεγονότα όπως η παγκόσμια πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν διαταράξει τις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις με τρόπους που ο κόσμος δεν έχει δει από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ενώ ο οικονομικός κατακερματισμός δεν έχει φτάσει ακόμη στα ίδια επίπεδα με την περίοδο του Ψυχρού Πόλεμου, ο πιθανός αντίκτυπός του είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησης της παγκόσμιας οικονομίας από το εμπόριο, σύμφωνα με την Γκ.Γκόπιναθ.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό