28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Διχογνωμία για τα «άσωτα» στελέχη που θέλουν να επιστρέψουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Απολογισμό της ως τώρα πορείας του κινήματος αλλά και ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών (βουλευτικών και αυτοδιοικητικών) αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος.

Η συνεδρίαση είναι η πρώτη μετά τις εκλογές και γίνεται δυο εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε από το ACTION 24, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά από το 2009 και μετά βρίσκεται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκαλεί ευφορία στα στελέχη περί τον πρόεδρο του κινήματος.

Παράλληλα, η συνεδρίαση πραγματοποιείται τη στιγμή που η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ευκαιρίες και ελπίδες για μεγαλύτερη ανάκαμψη του πάλαι ποτέ κραταιού κινήματος.

Αντίθετες απόψεις για την επιστροφή των «ασώτων»

Αυτό, όμως, είναι και ένα θέμα που ίσως δημιουργήσει εντάσεις και αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση της ΚΕ. Και αυτό γιατί, για το αν και πως θα δεχτούν επιστροφή στελεχών που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, διχάζει την ηγεσία και τους βουλευτές του κόμματος.

Ο πρόεδρος του κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν πως δεν είναι δυνατόν το κόμμα να «μην ανοίξει τις πόρτες του» σε όσους θέλουν να επιστρέψουν στον πολιτικό τους χώρο. Μάλιστα λένε πως τα κόμματα δεν μπορούν να αποκλείουν ανθρώπους που αλλάζουν απόψεις, γιατί αλλιώς θα έμενα πάντα στα ίδια ποσοστά.

Βέβαια, οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για στελέχη που όχι μόνον εγκατέλειψαν το κόμμα στη δύσκολη περίοδο, αλλά ήταν και υβριστικοί στον λόγο τους για το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του και τις κυβερνήσεις του.

Φωτογραφίζουν έτσι, μια σειρά από «πρώτα ονόματα» που πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουν κυβερνητική θέση ή να εκλεγούν βουλευτές.

Υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που λέει πως δεν είναι δυνατόν το κόμμα να δεχτεί στους κόλπους του όλους αυτούς που έφυγαν μόλις είδαν «να χάνεται το τρένο της εξουσίας» και μάλιστα «σαν να μην συνέβη τίποτε». Μάλιστα οι εκφραστές αυτής της άποψης, όπως ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θεωρούν πως θα αποτελεί «ύβρις» κάτι τέτοιο, για όλους όσοι σε δύσκολους καιρούς έμειναν στο κίνημα και το κράτησαν όρθιο.

Η αντιπαράθεση, που έχει ήδη αρχίσει, γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθεί, με μια πρόταση σύμφωνα με την οποία κάθε περίπτωση, είτε προβεβλημένων στελεχών, είτε στελεχών σε περιφερειακό επίπεδο, θα εξετάζεται ατομικά και κατά περίπτωση από το αντίστοιχα όργανα.

«Να γίνουμε στην πράξη αξιωματική αντιπολίτευση»

Στη συνεδρίαση της ΚΕ, αναμένεται επίσης να γίνει αναφορά σε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγεία, την παιδεία και την οικονομία αλλά και να καθοριστεί «πιο επιθετική και συγκροτημένη στάση απέναντι στην κυβέρνηση».

«Να γίνουμε στην πράξη αξιωματική αντιπολίτευση», όπως λένε στελέχη πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ως ένα είδος προετοιμασίας της συνεδρίασης θεωρείται και η πρόσκληση που έχει απευθύνει ο γραμματέας του κινήματος κ. Σπυρόπουλος, στους γραμματείς των Νομαρχιακών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, να συναντηθούν το Σάββατο, πριν δηλαδή τη συνεδρίαση της ΚΕ, στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη για να κάνουν μια «εκ του σύνεγγυς» συζήτηση και προγραμματισμό για τις κινήσεις του κομματικού μηχανισμού στην περιφέρεια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό