24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Διπλό «καλάθι» με μέτρα άμεσης εφαρμογής και μεταρρυθμίσεις σε βάθος τριετίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Μέτρα άμεσης υλοποίησης και μεταρρυθμίσεις με ορίζοντα τριετίας.

Σε αυτό το δίπολο θα κυμανθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά παρεμβάσεων άμεσης εφαρμογής αλλά και να αναπτύξει το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το 2027.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει ένα κοστολογημένο πακέτο, με έμφαση αφενός την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και αφετέρου στην ανάπτυξη και στην καινοτομία.

Κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν μετ’ εμφάσεως την παροχολογία καθώς και κινήσεις που θα θέσουν εν κινδύνω τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα λείψουν και τα θέματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών (υγεία, παιδεία).

Σύμφωνα με πληροφορίες η βαρύτητα δίνεται στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ενώ ειδική αναφορά θα γίνει σε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος (με ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων).

Παράλληλα στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα πως δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, αλλά θα αντιμετωπιστούν παθογένειες χρόνων και θα υλοποιηθεί μια σειρά αλλαγών σε κομβικούς τομείς.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών και επομένως θα δοθεί διπλή μάχη για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και για την στήριξη του εισοδήματος των πολιτών. Παράλληλα έμφαση δίνεται σε μια σειρά θετικών ειδήσεων από το πεδίο της οικονομίας.

Βάσει νεότερων πληροφοριών που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, στις φορολογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνονται πιθανότατα τα ακόλουθα μέτρα:

1) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι το τέλος επιτηδεύματος καταργείται από το 2025 για περίπου 735.000 αυτοαπασχολούμενους που υπάγονται στο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης. Για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους το τέλος αυτό ανέρχεται σε 325 ευρώ. Η κατάργησή του θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα, δηλαδή τα οφέλη από το μέτρο αυτό θα γίνουν αντιληπτά στους φορολογούμενους το 2025 με την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024. Από κει και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στο χρονοδιάγραμμα κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τους υπόλοιπους υπόχρεους καταβολής του, που είναι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», οι εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα. Για τους φορολογούμενους αυτούς, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος κυμαίνονται από 400 έως 1.000 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χρονικός ορίζοντας της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος γι’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων θα τοποθετηθεί από τον πρωθυπουργό στο 2027 (για τα εισοδήματα του 2026), χωρίς να αποκλείεται ωστόσο και εξαγγελία-έκπληξη για μείωσή του από το 2025 (εισοδήματα 2024) ή το 2026 (εισοδήματα 2025) ή και για πλήρη κατάργησή του από το 2026 (εισοδήματα 2025).

2) Βελτιώσεις στο σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους. Οι βελτιώσεις θα αφορούν την επέκταση της μείωσης του τεκμαρτού ποσού εισοδήματος κατά 50% και σε άλλες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων πλην των πολυτέκνων, των αναπήρων, των μονογονεϊκών οικογενειών και αυτών που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά μέχρι 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Πιθανότατα, η μερική αυτή απαλλαγή να επεκταθεί και σε όσους βρίσκονται λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, καθώς επίσης και σε όσους έχουν την έδρα τους και σε άλλες περιοχές της χώρας απομακρυσμένες, ορεινές ή γενικά μειονεκτικές. Επιπλέον ενδέχεται να ανακοινωθούν και κάποιες μικρής έκτασης παρεμβάσεις σε παραμέτρους του συστήματος, όπως είναι τα κριτήρια του τζίρου και του μισθολογικού κόστους, αλλά το εάν αυτό τελικά θα γίνει θα εξαρτηθεί από τα ευρήματα της στατιστικής έρευνας αναζήτησης στρεβλώσεων και αδικιών, την οποία ήδη έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ επί των αποτελεσμάτων της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων των αυτοαπασχολουμένων που φορολογήθηκαν με το νέο σύστημα.

3) Τριετής φοροαπαλλαγή για τα μισθώματα μελλοντικών μακροχρόνιων μισθώσεων κατοικιών που έμειναν κενές όλο το 2024 ή διατέθηκαν το 2024 για βραχυχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το στεγαστικό πρόβλημα και ειδικότερα την έλλειψη προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνιες μισθώσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει διάταξη που θα προβλέπει πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος στις περιπτώσεις που αυτοί θα δεχθούν να διαθέσουν προς μακροχρόνια ενοικίαση κατοικίες τις οποίες κρατούσαν κενές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 ή αξιοποιούσαν εντός του 2024 μόνο για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η απαλλαγή θα χορηγείται για τρία χρόνια και θα ισχύει μόνο για τα μισθώματα τα οποία θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες από τις κατοικίες αυτές. Δηλαδή δεν θα ισχύει και για τυχόν άλλα μισθώματα που εισπράττουν από άλλες κατοικίες οι οποίες είναι ήδη μακροχρόνια ή βραχυχρόνια εκμισθούμενες

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό