18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διμέτωπος αγώνας «ενάντια στην όξυνση» – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Απάντηση στην αυξανόμενη πίεση που δέχεται από την πλευρά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί η Χαριλάου Τρικούπη. Η εκτίμηση που υπάρχει στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν αποφασίσει «να επενδύσουν στην όξυνση». «Σηκώνουν τους τόνους με το παραμικρό και για το οτιδήποτε» αναφέρουν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ που αναμένουν το επόμενο διάστημα «η πίεση αυτή να εκδηλωθεί εντονότερα σε όλα τα μέτωπα και με όλους τους δυνατούς τρόπους».

Φoρο-μπόνους για 9 χρόνια στις εταιρείες που θα συγχωνευθούν – Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις Εμφαση στην κοινωνική ατζέντα

Η στρατηγική που ακολουθείται δεν αλλάζει. Ωστόσο θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η συστηματική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακτήσει ένα κρίσιμο τμήμα κεντρώων ψηφοφόρων που μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας έδειξαν να κατευθύνονται, ξανά, προς το ΠαΣοΚ. Τα αποτελέσματα της επίσκεψης στις ΗΠΑ και ειδικά η ομιλία στο Κογκρέσο «έδωσαν πόντους στον κ. Μητσοτάκη στο κεντρώο ακροατήριο». Αυτή είναι μια παραδοχή που κάνουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι όμως δείχνουν και την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, τα ζητήματα της κοινωνικής ατζέντας. Σε αυτά τα ζητήματα θα εκδηλωθεί η αντεπίθεση της Χαριλάου Τρικούπη.

Περιοδείες στις γειτονιές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά την προσπάθεια ανάδειξης των θεμάτων της κοινωνικής ατζέντας, και ειδικά της ακρίβειας, μέσω περιοδειών σε γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων και σε πόλεις της Περιφέρειας. Η αρχή θα γίνει από τη Δυτική Αττική, κατά πάσα πιθανότητα από το Περιστέρι. Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει την αδυναμία της κυβέρνησης να σταματήσει το ράλι του πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημα των οικογενειών, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη την καθημερινότητα των μεσαίων και των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων. Ολη η προσπάθεια του προέδρου του ΠαΣοΚ που δεν σκοπεύει να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι να πείσει, και ειδικά το κεντρώο ακροατήριο, ότι οι πολιτικές που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης «διαπνέονται από πελατειακές λογικές και δεν καθοδηγούνται από ένα όραμα για τη χώρα».

Δύο θεματικά συνέδρια

Πέραν της κριτικής για τις πολιτικές της κυβέρνησης, που όπως στο θέμα της ακρίβειας θα συνοδευθούν με ένα φυλλάδιο για τις θέσεις του ΠαΣοΚ, θα ενταθεί η προσπάθεια ανάδειξης του στίγματος του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται δύο θεματικά συνέδρια. Το πρώτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο, στη Λάρισα, με θέμα τα αγροτικά. Το δεύτερο προγραμματίζεται για το φθινόπωρο, στην Πάτρα, με θέμα την Παιδεία. Ολη αυτή η δουλειά αναμένεται να κορυφωθεί με την προγραμματική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του φθινοπώρου και θα βάλει το ΠαΣοΚ στις προεκλογικές ράγες.

Το ποσοστό σταυροδοσίαςΣε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το ποσοστό σταυροδοσίας, αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην εκλογή του προηγούμενου Πολιτικού Συμβουλίου το ποσοστό ήταν 100%, πράγμα που σήμανε ότι η πλευρά της πλειοψηφίας θα μπορούσε να εκλέξει όλα τα μέλη. Αυτό και έγινε, από τη «σφαγή» των υποψηφίων της πλευράς Ανδρουλάκη διεσώθη μόνο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. Αυτή τη φορά όλα δείχνουν ότι το ποσοστό σταυροδοσίας θα κυμανθεί μεταξύ 40% και 60%.

Η εκλογή γραμματέα και τα ονόματα που ακούγονται για το Πολιτικό Συμβούλιο

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος άφησε ικανοποιημένους τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Η μεγάλη εικόνα, όπως λέγεται, έδειξε ότι «όλοι εκπροσωπούνται και όλοι έχουν χώρο σε αυτό το νέο ξεκίνημα». Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ολοκλήρωση της οργανωτικής δομής με την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Νέος γραμματέας αναμένεται να είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη που ήλθε πρώτος και με διαφορά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει 31 μέλη και στο οποίο επίσης θα υπάρξει προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις, είναι ότι πέραν του γραμματέα του κόμματος, του κ. Σπυρόπουλου, στο Πολιτικό Συμβούλιο συμμετέχουν, σύμφωνα και με τις καταστατικές διατάξεις που ψηφίστηκαν στο συνέδριο, ο Γιώργος Παπανδρέου (ως πρώην πρωθυπουργός και εν ενεργεία βουλευτής), ο Μιχάλης Κατρίνης (επικεφαλής της ΚΟ), η Ευαγγελία Λιακούλη (γραμματέας της ΚΟ) και ο Νίκος Σαλαγιάννης (γενικός διευθυντής του κόμματος).Στη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου μπορεί να μετέχουν έως 6 βουλευτές. Τα ονόματα που ακούγονται είναι των Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδου, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Τόνιας Αντωνίου. Επίσης στην πιθανή περίπτωση η «πλευρά Λοβέρδου» να εκπροσωπηθεί από ένα ακόμα πρόσωπο ακούγονται τα ονόματα της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της Χαράς Κεφαλίδου. Ακούγεται, επίσης, το όνομα του Απόστολου Πάνα.Η «προεδρική» πλευρά αναμένεται να έχει την πλειοψηφία και σε αυτό το όργανο. Οι πληροφορίες για τα πρόσωπα τα οποία θα στηριχθούν αφήνονται να διαρρεύσουν με το σταγονόμετρο. Σίγουρη είναι η συμμετοχή του Στέφανου Ξεκαλάκη, του έμπειρου και στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠαΣοΚ, και του Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος εκλέχθηκε ψηλά στην Κεντρική Επιτροπή. Στη Χαριλάου Τρικούπη ακούγονται έντονα τα ονόματα του Αντώνη Σαουλίδη και της Ρωξάνης Μπέη, ενώ η «προεδρική πλευρά», όπως και στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, αναμένεται να ενισχύσει την εκλογή και άλλων προσώπων. Ακούγονται τα ονόματα των Μανώλη Οθωνα, Θόδωρου Μαργαρίτη, Γιώργου Μπουλμπασάκου, αλλά και της στενής συνεργάτιδας του Γιώργου Παπανδρέου, Πωλίνας Λάμψα. Εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαιη η συμμετοχή του Κώστα Χρυσόγονου.Η «πλευρά Παπανδρέου» αναμένεται να εκλέξει επτά-οκτώ πρόσωπα στο Πολιτικό Συμβούλιο. Θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή του νυν γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Φίλιππου Σαχινίδη και της Εφης Χαλάτση. Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Δημήτρη Ρέππα και Μιχάλη Καρχιμάκη. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι η «πλευρά Παπανδρέου» θα εκπροσωπηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο και από εκπροσώπους της νέας γενιάς που εκλέχθηκαν σε υψηλές θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή.

Ελληνογαλλική κινηματογραφική συμμαχία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό