16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δικογραφία κατά 10 για παραπλανητικά sms περί δήθεν φύλλου πορείας-επιστράτευσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπόθεση διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων κειμένου (sms) από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ), που σχημάτισε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος δέκα ατόμων, Ελλήνων.

Η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αναφορικά με παραπλανητικά μηνύματα κειμένου (sms), τα οποία έλαβε μεγάλος αριθμός πολιτών το καλοκαίρι του 2020. Τα μηνύματα αυτά εμφάνιζαν ψευδώς ως στοιχεία αποστολέα Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, τα sms είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιαστούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν ως επίστρατοι, λόγω επιστράτευσης.

Μάλιστα, για την αποτροπή εξαπάτησης των πολιτών, είχαν εκδοθεί και σχετικές ανακοινώσεις, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Προς διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής μηνυμάτων (sms), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές και δικαστικές Αρχές (Κύπρου και Βουλγαρίας).

Ακολούθησε πολύμηνη αστυνομική και διαδικτυακή – ψηφιακή έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εν λόγω ατόμων ως αποστολέων των επίμαχων παραπλανητικών μηνυμάτων.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Με e-mail στο: [email protected]

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό