18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δικαστές μηνύουν το Συμβούλιο της Ευρώπης για το πολωνικό σχέδιο ανάκαμψης

Ειδήσεις Ελλάδα

Τέσσερις οργανώσεις που εκπροσωπούν Eυρωπαίους δικαστές κατέθεσαν μήνυση την Κυριακή κατά του Συμβουλίου της ΕΕ για την απόφασή του να δώσει πράσινο φως στο σχέδιο ανάκαμψης της Πολωνίας παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου.

Οι ομάδες των δικαστών υποστηρίζουν ότι το Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Βαρσοβίας με τρόπο που αγνοεί τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και βλάπτει τόσο τους Πολωνούς δικαστές όσο και το ευρωπαϊκό δικαστικό σύστημα.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο υπέγραψε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Πολωνία να αποκτήσει πρόσβαση σε κονδύλια δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, εάν επιτύχει μια σειρά από «ορόσημα», συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης ενός αμφιλεγόμενου πειθαρχικού καθεστώτος για τους δικαστές. Και ενώ η Βαρσοβία δεν έχει λάβει ακόμη κεφάλαια στο πλαίσιο του σχεδίου, το ίδιο το σχέδιο αμφισβητείται τώρα.

Οι τέσσερις οργανώσεις που μήνυσαν το Συμβούλιο — η Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών, η Ένωση Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών, οι Δικαστές για Δικαστές και η MEDEL, μια ένωση που εκπροσωπεί Ευρωπαίους δικαστές και εισαγγελείς — δήλωσαν ότι οι στόχοι του σχεδίου είναι προβληματικοί.

«Αυτά τα ορόσημα-στόχοι που έχουν τεθεί υπολείπονται του απαιτούμενου για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας της ανεξαρτησίας των δικαστών και του δικαστικού σώματος και αγνοούν τις αποφάσεις του ΔΕΕ για το θέμα», έγραψαν οι ομάδες σε ανακοίνωσή τους.

Το Δικαστήριο, σημειώνουν οι οργανώσεις, «αποφάσισε ότι οι Πολωνοί δικαστές που θίγονται από παράνομες πειθαρχικές διαδικασίες θα πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως, χωρίς καθυστέρηση ή διαδικασία, ενώ το τρίτο σημείο θα εισαγάγει μια διαδικασία άνω του ενός έτους με αβέβαιη έκβαση .»

Στόχος της αγωγής είναι εν μέρει να αποτρέψει την πρόσβαση της Πολωνίας σε κεφάλαια έως ότου συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις.

: Politico

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό