22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διεκδικεί τεράστιο κομμάτι του βυθού του Αρκτικού Ωκεανού

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφορικά με ην κατάσταση των προσπαθειών της Ρωσίας να επεκτείνει νομικά τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στον Αρκτικό Ωκεανό.

Ειδικότερα, το 2021 η Ρωσία κατέθεσε εισήγηση στα Ηνωμένα Έθνη με την οποία επιδιώκει τον επαναπροσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας της, που πιστεύεται ότι περιέχει τεράστια ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Μόσχα δήλωσε τότε ότι επιθυμεί πολύ περισσότερο βυθό της Αρκτικής, μια κίνηση που έχει επιπτώσεις για τον Καναδά και τη Δανία που έχουν τις δικές τους διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η υφαλοκρηπίδα ορίζεται ως μια περιοχή ρηχών υδάτων που συνορεύει με την ακτογραμμή μιας χώρας και θεωρείται επέκταση της επικράτειάς της, επιτρέποντας στη χώρα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

«Έχουμε πολλά σημαντικά θέματα σήμερα, συνάδελφοι, που αφορούν τόσο την εσωτερική ατζέντα όσο και το ζήτημα του εξωτερικού ορίου της υφαλοκρηπίδας της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Ας πιάσουμε δουλειά», τόνισε ο ιστότοπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής των εξωτερικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι γείτονες της Ρωσίας στην Αρκτική ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις φιλοδοξίες της Μόσχας στην στρατηγικής σημασίας περιοχή από τότε που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ρωσία έχει επεκτείνει και ανανεώσει τη στρατιωτική της υποδομή στην περιοχή.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό