32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Διεθνείς πιέσεις σε Ισραήλ και Χαμάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη —το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος—παρότρυναν χθες Σάββατο το Ισραήλ και τη Χαμάς να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του πολέμου που οδεύει να συμπληρώσει οκτώ μήνες στη Γάζα .

Ταυτόχρονα, στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί από τον αέρα και από την ξηρά συνεχίζονταν στη Ράφα  (νότια), επίκεντρο πλέον της ένοπλης σύρραξης που είχε έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς  στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (…) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

Σχέδιο τριών φάσεων

Το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε «οδικό χάρτη» που καταρτίστηκε κατ’ αυτόν από το Ισραήλ με σκοπό να επιτευχθεί, κατά φάσεις και υπό όρους, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παροτρύνοντας τη Χαμάς να τον δεχτεί.

Η πρώτη φάση, εξήγησε, θα κηρυχθεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Η αναστολή των εχθροπραξιών θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και, εφ’ όσον καρποφορήσουν κι αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», οι εχθροπραξίες θα λάβουν οριστικά τέλος και όλοι οι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, θα γυρίσουν σπίτια τους και τα στρατεύματα του Ισραήλ θα αποσυρθούν πλήρως από τον θύλακο.

«Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή»

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των αμάχων στη Ράφα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μονάδες των οποίων προωθήθηκαν αυτή την εβδομάδα ως το κέντρο της πόλης που γειτονεύει με την Αίγυπτο, συνεχίζουν την επίθεσή τους.

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται πλέον στο δυτικό τμήμα της πόλης, κοντά στη συνοικία Ταλ ας Σουλτάν, όπου κάτοικοι έκαναν λόγο για αεροπορικά πλήγματα, πυρά πυροβόλων αρμάτων μάχης και κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων.

«Όλη νύχτα οι βομβαρδισμοί από αέρος και από το πυροβολικό δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή στη δυτική Ράφα», είπε κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης χθες από αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική και την κεντρική Ράφα, όπου ισραηλινές μονάδες άρχισαν επιχειρήσεις την 7η Μαΐου προκειμένου, όπως το θέτει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, να καταστραφούν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως διεξήγαγε «στοχευμένες επιχειρήσεις» στη Ράφα. Μέλη του «εντόπισαν πολλά όπλα και εισόδους υπόγειων σηράγγων».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό