24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διεθνής καταδίκη της εκτέλεσης του διαδηλωτή στο Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν σήμερα την εκτέλεση διαδηλωτή στο Ιράν, λέγοντας πως «η εκτέλεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις».

«Αυτή η εκτέλεση έρχεται να προστεθεί σε άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Παρίσι.

«Η περιφρόνηση του ιρανικού καθεστώτος για την ανθρωπότητα δεν έχει όρια», κατήγγειλε επίσης από το Βερολίνο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο εν λόγω διαδηλωτής, ο Μοχσέν Σεκαρί, «δικάσθηκε και εκτελέσθηκε στο πλαίσιο μιας δόλιας και συνοπτικής δίκης επειδή δεν συμφωνούσε με το καθεστώς», έγραψε η υπουργός στο Twitter. «Όμως η απειλή της εκτέλεσης δεν θα πνίξει τη βούληση των ανθρώπων για ελευθερία», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές που μαίνονται στο Ιράν από τον Σεπτέμβριο.

Die Menschenverachtung des iranischen Regimes ist grenzenlos. #MoshenShekari wurde in einem perfiden Schnellverfahren abgeurteilt & hingerichtet, weil er anderer Meinung als das Regime war. Aber die Drohung mit Hinrichtung wird den Freiheitswillen der Menschen nicht ersticken.

— Außenministerin Annalena Baerbock (@ABaerbock) December 8, 2022

Ο διαδηλωτής εκτελέστηκε γιατί τραυμάτισε με μαχαίρι ένα μέλος της πολιτοφυλακής.

«Ο Μοχσέν Σεκαρί, ένας ταραξίας ο οποίος στις 25 Σεπτεμβρίου έκλεισε τη λεωφόρο Σατάρ Χαν και μαχαίρωσε ένα μέλος της Μπασίτζ, εκτελέστηκε σήμερα το πρωί στην Τεχεράνη», ανέφερε το Mizan Online.

Συνολικά ένδεκα άνθρωποι κινδυνεύουν να καταδικαστούν για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις.

Η αρχική απόφαση εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης και η έφεση εκδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό