24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα Από Τα Σύνορα» Η Τελετή Έναρξης

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, ξεκίνησε την Κυριακή 22 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα». 

Το Φεστιβάλ για έκτη συνεχόμενη χρονιά υποδέχεται στο ακριτικό νησί σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, παραγωγούς, καλλιτέχνες αλλά και εκπροσώπους της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου σε μια γιορτή με επίκεντρο την αγάπη για το ντοκιμαντέρ, την Ιστορία και τον Πολιτισμό.

Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, o Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού  Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.Χρυσόστομος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα, Αθανάσιος Σπύρου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος, και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Shanna Dietz-Surenda.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Στράτος Αμύγδαλος τόνισε την αγάπη του Καστελλορίζου για τον πολιτισμό και την τέχνη και ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές του   Φεστιβάλ  ενώ η Καλλιτεχνική Διευθύντριά του,  Ειρήνη Σαρίογλου έκανε σύντομη παρουσίαση του πλούσιου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος του.

Στη συνέχεια προβλήθηκε η ταινία τεκμηρίωσης του Πάνου Α. Θωμαΐδη «Σπέτσες ’21, στο Σταυροδρόμι της Ιστορίας».

Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μόρφως Τσαϊρέλη και του συνθέτη-πιανίστα Ανδρέα Αναγνωστόπουλου, οι οποίοι παρουσίασαν διαχρονικά τραγούδια με θέμα την Ελευθερία υπό την επιμέλεια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. 

Νωρίτερα, εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Σύμης Χάλκης, Τήλου και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομο η εικαστική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου «Το Αιγαίο στις Φλόγες».Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, φέρνοντας το ειδυλλιακό Καστελλόριζο στο επίκεντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes  (Παρίσι). Έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Το Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό