12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διαχρονικά αγαπημένη ιστορία επιβίωσης | naftemporiki.gr

Ειδήσεις Ελλάδα

«Το κάλεσμα της άγριας φύσης» του Τζακ Λόντον (1876-1916)  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, για παιδιά ηλικίας 8+.

Ο Μπακ, ένα έξυπνος και αξιαγάπητος σκύλος, ζει σε ένα κτήμα στην ηλιόλουστη κοιλάδα της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, που ονομαζόταν «Κτήμα του δικαστή Μίλερ».

«Απόλυτος κυβερνήτης αυτού του τεράστιου κτήματος ήταν ο Μπακ. Εδώ ζούσε από τότε που γεννήθηκε, πριν από τέσσερα χρόνια. Υπήρχαν βέβαια και άλλα σκυλιά, αλλά η παρουσία τους ήταν αμελητέα. Έμεναν σε σκυλόσπιτα ή ζούσαν κρυμμένα στις γωνιές του σπιτιού, όπως ο Τουτς, ένα γιαπωνέζικο μπουλντόγκ, και η Ιζαμπέλ, ένα μεξικάνικο άτριχο σκυλί – παράξενα πλάσματα  που σπάνια έβγαιναν έξω από το σπίτι. Στο κτήμα υπήρχαν επίσης και αρκετά φοξ τεριέ, τα οποία γάβγιζαν απειλητικά στον Τουτς και στην Ιζαμπέλ, που προστατεύονταν από τις καμαριέρες, οι οποίες ήταν οπλισμένες με σκουπόξυλα και σφουγγαρίστρες. Ο Μπακ όμως δεν ήταν σαν τους άλλους σκύλους. Το βασίλειο του ανήκε. Βουτούσε στη στέρνα ή ακολουθούσε τους γιους του δικαστή στο κυνήγι, συνόδευε τη Μόλι και την Άλις, τις κόρες του δικαστή, στους περιπάτους τους, ενώ τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια ξάπλωνε στα πόδια του αφεντικού του στη βιβλιοθήκη, μπροστά στο τζάκι. Άφηνε επίσης τα εγγόνια του δικαστή να καβαλάνε στη ράχη του, κυλιόταν μαζί τους πάνω στο χορτάρι και τα πρόσεχε όταν έπαιζαν στη βρύση των στάβλων και παραπέρα, στα λιβάδια και στις βατομουριές. Η εξουσία του Μπακ ήταν απόλυτη και αγνοούσε παντελώς τον Τουτς και την Ιζαμπέλ, επειδή ήταν ο βασιλιάς όλων, ακόμα και των ανθρώπων. Ο πατέρας του Μπακ, ο Έλμο, ένα γιγάντιο σκυλί Αγίου Βερνάρδου, ήταν αχώριστος σύντροφος του δικαστή, όπως και ο Μπακ στη συνέχεια. Η μητέρα του, η Σεπ, μια φίνα σκύλα κόλεϊ από γνήσια σκοτσέζικη ράτσα, του είχε χαρίσει την ομορφιά των σωματικών αναλογιών και την ανθρώπινη εξυπνάδα στο βλέμμα. Τέσσερα χρόνια τώρα ο Μπακ ζούσε μια ζωή αριστοκράτη, απόλυτα ικανοποιημένου από τον εαυτό του και τους άλλους, με τάσεις αλαζονείας, που χαρακτηρίζουν πολύ συχνά τους ευγενείς αυτού του κόσμου. Αλλά η ακατάπαυστη δραστηριότητά του, το κυνήγι, το ψάρεμα, τα σπορ, και προπάντων το κληρονομικό πάθος του για το δροσερό νερό δεν τον άφηναν να βαρύνει και να χαλαρώσει σωματικά. Ήταν, πραγματικά, το πιο θαυμάσιο είδος της ράτσας του που υπήρξε ποτέ.

Το πλατύ στήθος του, τα φαρδιά λαγόνια του, προστατευμένα καλά κάτω από την πυκνή γούνα του, τα ίσια και στιβαρά πόδια του, το πλατύ μέτωπό του, στολισμένο μ’ ένα λευκό σημάδι, το καθάριο βλέμμα του, ήρεμο και προσεκτικό, τον έκαναν αντικείμενο γενικού θαυμασμού».

Οι αμέριμνες μέρες στην ασφάλεια και τη ζεστασιά της φάρμας θα διακοπούν αναπάντεχα, όταν θα κλαπεί για να πουληθεί στην Αλάσκα και να γίνει ένα από τα σκυλιά που σέρνουν έλκηθρα. Σε αυτό το παγωμένο περιβάλλον, αδίστακτοι χρυσοθήρες θα τον υποβάλλουν σε σκληρές δοκιμασίες, ενώ θα χρειαστεί να παλέψει για να επιβιώσει και να επιβληθεί στα υπόλοιπα σκυλιά του έλκηθρου. Θα καταφέρει ο Μπακ να ξεπεράσει τις αντιξοότητες; Πώς από ένα ήρεμο κατοικίδιο θα παραδοθεί στα άγρια και επιθετικά ένστικτα του λύκου της άγριας φύσης;

Για πάνω από έναν αιώνα, η περιπέτεια του Μπακ -μία από τις πιο όμορφες και δυνατές ιστορίες επιβίωσης, εμπνέει τους μικρούς αναγνώστες με το παράδειγμα του γενναίου μαχητή που αγωνίζεται και δεν εγκαταλείπει ποτέ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης[email protected]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό