20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διαφανής διαδικασία διαπίστωσης πλήρωσης κριτηρίων για την ελληνική ιθαγένεια

Ειδήσεις Ελλάδα

«Eίναι καθαρή η θέση της κυβέρνησης για τα κριτήρια πολιτογράφησης. Αποτυπώθηκε στον νόμο, εφαρμόστηκε σε μια ακέραιη και διαφανή διαδικασία, την ακεραιότητα και τη διαφάνεια της οποίας αναγνώρισαν ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας οι οποίοι την έλεγξαν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας, νωρίτερα στη Βουλή.

Ο υπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη για την εξεταστική διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για την πολιτογράφηση, για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας

«Το ερώτημα που προκύπτει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, το 2021, είναι εάν θα έχουμε ένα ομαλό και φυσιολογικό σύστημα πολιτογράφησης, όπου ως φυσική συνέχεια ενός ανθρώπου που διαμένει με νόμιμο τρόπο μαζί μας για πολλά χρόνια στη χώρα, θα μπορεί να πολιτογραφηθεί Έλληνας ή θα βάζουμε εμπόδια θεσμικού και κοινωνικού ρατσισμού», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που επισήμανε ότι από τις 30.000 εκκρεμείς αιτήσεις, στις εξετάσεις προσήλθαν λιγότεροι από 2.500, οι οποίοι έπρεπε να πληρώσουν παράβολο 150 ευρώ, εξέταστρο 550 ευρώ, εκτός από το έξτρα κόστος για όσους έκαναν φροντιστήριο.

Όπως όμως είπε ο κ. Ζαχαριάδης, στην τράπεζα θεμάτων υπήρξαν ερωτήσεις όπως «ποια γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός υποδύθηκε την υπολοχαγό Νατάσσα στην ομώνυμη ταινία; Αν ήταν Καρέζη, η Βλαχοπούλου, η Βουγιουκλάκη, η Καραγιάννη. Πόσες φορές η Ελλάδα έχει προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας;

Πότε ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πότε είναι η επόμενη προεδρία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;». Περιελήφθησαν επίσης ερωτήσεις, είπε ο κ. Ζαχαριάδης, όπως αν οι καλικάντζαροι είναι τα καλά πνεύματα των Χριστουγέννων. Αν όταν ξεκινάει η καινούργια σχολική χρονιά κάνουμε αγιασμό. Αν όταν αρρωσταίνει κάποιος φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να γίνει καλά.

«Αυτή είναι η τράπεζα θεμάτων και ενώ έχετε και δύσκολα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια σε μια Ελλάδα της κρίσης, της πανδημίας του κορονοϊού, και πιο πριν της κρίσης των μνημονίων, που τους ζητάτε συγκεκριμένα ένσημα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Στόχος των προϋποθέσεων, των κριτηρίων που περιγράφονται στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, είναι ότι πρέπει να διακριβώνεται η ύπαρξη του ισχυρού δεσμού του αλλοδαπού, ο οποίος αιτείται την πολιτογράφησή του, με το κράτος στο οποίο ζητεί να πολιτογραφηθεί, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση αν πρέπει να υπάρχει αυτός ο ισχυρός δεσμός ή αν θεωρεί ότι προϋπόθεση πρέπει να είναι η απλή παραμονή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ο Μ. Βορίδης ανέφερε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει, αν συμφωνεί με το νόμο που ορίζει ότι ο αλλοδαπός, εκτός από τις προϋποθέσεις τις χρονικές που τίθενται, πρέπει να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική ιστορία και γεωγραφία, τον ελληνικό πολιτισμό και τις συνθήκες του ελληνικού λαού, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών του πολιτεύματος της χώρας. Επίσης, να έχει την ικανότητα να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας, σεβόμενος τις θεμελιώδεις αρχές που τη διέπουν, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, έχοντάς την καταστήσει συνεχές κέντρο των βιοτικών του δραστηριοτήτων.

«Αυτά λέει ο νόμος. Τα θέλετε ή δεν τα θέλετε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ξεκάθαρες κουβέντες», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στον κ. Ζαχαριάδη ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενο των εξετάσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει ανάμειξη.

«Εγώ δεν βάζω θέματα εξετάσεων και δεν είμαι καθηγητής, δεν κάνω αυτήν τη δουλειά. Εγώ είμαι δικηγόρος και είμαι και υπουργός Εσωτερικών. Αυτοί λοιπόν οι οποίοι έβαλαν τα θέματα και έφτιαξαν την τράπεζα θεμάτων είναι μια επιτροπή ειδικών καθηγητών, οι περισσότεροι διδάκτορες, και έβαλαν αυτά τα θέματα», είπε ο Μάκης Βορίδης και απάντησε στην κριτική για τη δυσκολία των θεμάτων: «Δεν έχω άποψη, ούτε αν είναι εύκολα ούτε αν είναι δύσκολα. Εμπιστεύομαι μια επιτροπή ανθρώπων, που βάζουν θέματα, αυτή είναι η δουλειά τους».

Ο υπουργός επικαλέστηκε τα στοιχεία για τους επιτυχόντες. «Αν τα θέματα είναι δύσκολα, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν. Πόσοι τα απάντησαν; Από αυτούς που τελικώς τους περιφρονείτε και τους υποτιμάτε, γιατί θεωρείτε ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τριακόσια θέματα, που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο με τις λύσεις τους, και να πάνε να δώσουν εξετάσεις. Πόσο είναι το ποσοστό της επιτυχίας; 72,16%. Πώς λοιπόν είναι δύσκολα τα θέματα, αφού τα απάντησε το 72,16%;», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Όταν μετράτε ποσοστό επιτυχίας, δεν θα μετράτε επί αυτών οι οποίοι έκαναν την αίτηση και πήγαν στις εξετάσεις, αλλά επί των συνολικών αιτήσεων», ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Ρωτάτε αν θέλω να υπάρχουν κριτήρια. Βεβαίως θέλω να υπάρχουν κριτήρια. Αλλά δεν είναι κριτήριο η ερώτηση “ποιο ελληνικό τραγούδι πήρε τη Γιουροβίζιον;”. Για βάλτε τον εαυτό σας στη θέση μου να σας ρωτάει, πώς θα ρωτάγατε; Σοφία Βόσσου “Άνοιξη”; Ρουβάς “Shake it”; Παπαρίζου “My number one”; Τσανακλίδου “Charlie Chaplin”; Αυτή είναι η σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό; Αυτό καταλάβατε ότι σας λέω;».

«Το “δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ”, δεν είναι η άποψη της κυβερνήσεως και δεν είναι και η άποψη η δική μου. Εμένα η άποψη η δική μου είναι ότι θα διαπιστώνεται η ύπαρξη του ισχυρού πραγματικού συνεκτικού δεσμού με τη χώρα μέσα από ένα ακέραιο και αδιάβλητο σύστημα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Ενημέρωσε δε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το σύνολο αριθμού κτήσεων της ελληνικής ιθαγένειας, από το 1990 που ξεκίνησαν οι ισχυρές μεταναστευτικές ροές μέχρι το 2000, ανήλθε σε 427.439. «Επί του πληθυσμού είναι ένα ποσοστό γύρω στο 4%, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Εξ αυτών, οι ομογενείς ήταν 276.051 ποσοστό περίπου 2,7% του πληθυσμού, οι αλλογενείς 33.932 ποσοστό περίπου 0,34% του πληθυσμού, γέννηση-φοίτηση, δηλαδή αλλογενείς μεν οι οποίοι όμως γεννήθηκαν εδώ ή φοίτησαν δώδεκα χρόνια εδώ, ανήλθαν σε 96.238».

«Άρα λοιπόν, κ. Ζαχαριάδη, το σύστημα λειτούργησε. Είμαστε υπερήφανοι για την καθιέρωση ενός συστήματος για το οποίο δεν υπήρξε ένας παραπονούμενος για να μας πει ότι είναι διαβλητό, ότι δεν είναι ακέραιο, ότι πλήττεται από τη διαφθορά. Είμαστε περήφανοι, γιατί έχει μπει ένα σύστημα που πραγματικά διαπιστώνει την ύπαρξη αυτού του ισχυρού δεσμού», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό