16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύντομη και χωρίς εκπλήξεις ήταν η συνεδρίαση των μελών του OPEC και των συμμάχων τους υπό τη Ρωσία. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες αποφάσισαν να μην αλλάξουν στο παραμικρό την πολιτική τους.

Ισχύει έτσι κανονικά η απόφαση του Οκτωβρίου για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως- χωρίς πρόσθετο «μαχαίρι», που θα πυροδοτούσε ισχυρές αναταράξεις στην αγορά και θα ενέτεινε την ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη.

Η απόφαση του Οκτωβρίου και οι αντιδράσεις

Ο OPEC+, δηλαδή το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών μαζί με τους συμμάχους υπό τη Ρωσία, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δυσφορία των ηγετών της Δύσης τον περασμένο Οκτώβριο, όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (ποσότητα ίση περίπου το 2% της παγκόσμιας ζήτησης) από τον Νοέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2023.

Μάλιστα η απόφαση αυτή ήρθε παρά το άνοιγμα του Τζο Μπάιντεν και σειράς άλλων ηγετών της Δύσης στον de facto ηγέτη του Οργανισμού, τη Σαουδική Αραβία, και προσωπικά στον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS), που είχε μπει για ένα διάστημα στην «απομόνωση» μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Και θεωρήθηκε εν πολλοίς ως έμμεση – πλην σαφής- στήριξη της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο OPEC+ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν πολιτικά κίνητρα, αλλά στηρίζονται αποκλειστικά στα οικονομικά δεδομένα.

Το πλαφόν στο ρωσικό αργό

Να θυμίσουμε επίσης ότι το βράδυ της Παρασκευής η Ε.Ε., οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν σε ένα πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης, σε μια κίνηση που αποσκοπεί να στερήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έσοδα διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η Μόσχα είπε ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο βάσει του πλαφόν και προειδοποίησε με αντίποινα. Πολλοί αναλυτές και υπουργοί του OPEC έχουν προειδοποιήσει ότι το πλαφόν δεν θα είναι αποτελεσματικό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό