23.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

«Διανύουμε μια ιστορική περίοδο στις σχέσεις με την Ελλάδα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν ιστορική περίοδο εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλερ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας στην εθνοσυνέλευση αναφέρθηκε στη συνάντηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που πραγματοποιήθηκε από Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους στην Άγκυρα, τονίζοντας,

«Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ μας και της Ελλάδας και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

«Μια ειλικρινή και εποικοδομητική σχέση ωφελεί και τις δύο χώρες»

Επισημαίνοντας ότι μια θετική εποχή ξεκίνησε στις σχέσεις με την Ελλάδα ως αποτέλεσμα των επισκέψεων και των συναντήσεων που έγιναν μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, ο Γιασάρ Γκιουλερ υπογράμμισε ότι στόχος της Άγκυρας είναι η επίλυση των προβλημάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και των σχέσεων καλής γειτονίας και συμμαχίας.

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να διατηρήσουμε αυτή τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα. Στόχος μας είναι να λύσουμε τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας.

»Στις συνομιλίες μας, τα θέματα μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, η διατήρηση των διαύλων διαλόγου και η επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας ήρθαν στο προσκήνιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικές μας δραστηριότητες στο Αιγαίο μειώθηκαν αμοιβαία κατά τη διάρκεια του έτους και καταβλήθηκαν προσπάθειες να διατηρηθεί η ένταση στην περιοχή μας χαμηλά.

Σημείωσε επίσης, ότι η μία εποικοδομητική σχέση είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών .

«Ως δύο γείτονες, εκφράσαμε πάντα την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε όλα τα μεταξύ μας προβλήματα μέσω αμοιβαίου διαλόγου, ειρηνικών μεθόδων, σεβασμού των δικαιωμάτων του άλλου και στο πνεύμα της συμμαχίας. Πιστεύουμε ότι διανύουμε μια ιστορική περίοδο ανάπτυξης των σχέσεων μας με την Ελλάδα και ότι μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση και μια ειλικρινής και εποικοδομητική σχέση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Δηλώνοντας ότι η συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τη Δευτέρα ήταν μια καλή ευκαιρία για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, ο υπουργός Γκιουλέρ υπογράμμισε ότι,

«Οι συνομιλίες με την αντιπροσωπεία, οι οποίες είχαν διακοπεί για περισσότερα από δύο χρόνια, επαναλήφθηκαν και επιτεύχθηκε συναίνεση στη συνάντηση να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και το επόμενο έτος.

»Ο γείτονας ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Τουρκία είναι υπέρ ενός ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος με την Ελλάδα, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν θα συμβιβάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση».

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντα της στη Γαλάζια πατρίδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό