22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διαζύγια, αυτοκτονία, θανατηφόρο τροχαίο και πολύς πόνος σημάδεψε την ιστορία τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Το θρυλικό συγκρότημα με πωλήσεις 385 εκατομμυρίων δίσκων σε όλον τον κόσμο 41 χρόνια μετά τη διάλυσή του επιστρέφει στη μουσική σκηνή με νέο άλμπουμ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ βρισκόταν στη Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρίγκιπας Κάρολος έβγαινε με μια 19χρονη που την έλεγαν Νταϊάνα Σπένσερ και οι Άμπα μεσουρανούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τις επιτυχίες τους να διαδέχονται η μία την άλλη και τα τραγούδια τους να σκαρφαλώνουν στα charts.

Και όμως χρειάστηκαν 41 ολόκληρα χρόνια μετά το τελευταίο τους άλμπουμ, το Super Trouper για να επιστρέψει το θρυλικό σουηδικό ποπ συγκρότημα στη μουσική σκηνή.

«Ηχογραφήσαμε ένα νέο άλμπουμ», δήλωσαν ο Μπιορν Ουλβέους, 76 ετών πλέον, και ο Μπένι Άντερσον, 74, σε μια εκδήλωση που οργανώθηκε στο Λονδίνο, όπου παρουσιάστηκε ένα από τα νέα τραγούδια τους, το «I Still Have Faith in You».

 

Οι Άμπα παρουσίασαν το νέο τους άλμπουμ με πρωτότυπα τραγούδια, το πρώτο μετά τη διάλυσή τους, το 1982, ενώ ετοιμάζουν και μια περιοδεία στην οποία θα εμφανιστούν τα… ολογράμματα των καλλιτεχνών.

Πιο συγκεκριμένα δύο νέα τραγούδια έχουν ήδη κυκλοφορήσει, ένα πλήρες άλμπουμ βγει το Νοέμβριο και ένα «κυβερνοθέατρο» -ένα νέο παγκόσμιο κέντρο για τους λάτρεις των Άμπα παγκοσμίως- χτίζεται στο Ολυμπιακό Πάρκο Queen Elizabeth του Λονδίνου, το οποίο θα προβάλλει εικονικές εκπομπές από τον επόμενο Μάιο, με ψηφιακές εκδόσεις κάθε μέλους της μπάντας.

Ποιοι ήταν οι Άμπα και γιατί διαλύθηκαν – Οι τραγωδίες που τους σημάδεψανΈνα συγκρότημα από τη Σουηδία πριν από 47 χρόνια ήρθε να ταράξει τα νερά της Eurovision και να αφήσει το στίγμα του στη ποπ μουσική στην Ευρώπη, κάνοντας τη μία επιτυχία μετά την άλλη.

Οι Άμπα που αποτελούνταν από τους Άνι-Φρίντ Λύνγκσταντ, Μπένι Άντερσον, Ανιέτα Φέλτσκογκ και Μπιορν Ουλβίους έγιναν γνωστοί όταν το 1974 κέρδισαν τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι «Waterloo», το οποίο έγινε στη συνέχεια παγκόσμια επιτυχία.

 

Μια λαμπρή καριέρα μόλις ξεκινούσε για το συγκρότημα το οποίο έμελλε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ποπ. Οι διακρίσεις και οι επιτυχίες άπειρες… Το συγκρότημα τιμήθηκε στην 50η επέτειο της Eurovision το 2005, όταν το «Waterloo» επιλέχθηκε ως το καλύτερο τραγούδι στην ιστορία του διαγωνισμού.

Τραγούδια τους όπως τα: «Dancing Queen», «Mamma Mia!», «Gimme, Gimme, Gimme!», «Money, Money, Money», «The Winner Takes It All» έχουν γίνει παγκόσμιες επιτυχίες και παίζονται ακόμα.

Μετά το μεγάλο μπαμ ήρθε αιφνιδίως η διάλυση

Οι Άμπα έδειχναν ασταμάτητοι και τίποτα δεν φαινόταν ικανό να σταματήσει την ξέφρενη πορεία τους προς την κορυφή. Τα τραγούδια τους σκαρφάλωσαν στην κορυφή των charts το ένα μετά το άλλο. Ξαφνικά όμως μετά από δέκα χρόνια επιτυχιών αποφάσισαν να το… διαλύσουν.

Διαζύγια, αυτοκτονία, θανατηφόρο τροχαίο και απανωτές τραγωδίες

Όταν το συγκρότημα έκανε την εμφάνισή του στη μουσική σκηνή αποτελούνταν από δύο παντρεμένα ζευγάρια: την Ανιέτα Φέλτσκογκ και τον Μπιορν Ουλβίους και την Άνι-Φρίντ Λινγκσταντ με τον Μπένι Άντερσον.

Όταν το συγκρότημα διαλύθηκε και τα δύο ζευγάρια είχαν πάρει διαζύγιο. Οι χωρισμοί τους ήταν επεισοδιακοί.

Μάλιστα οι φήμες θέλουν τον Μπένι και τον Μπιορν να έχουν γράψει όλες τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος και να έχουν αποκομίσει 100 εκατομμύρια λίρες ο καθένας. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος οι δυο τους έκαναν σόλο καριέρα συνεχίζοντας να γράφουν αξιόλογα τραγούδια.

Ο Μπιορν και η Ανιέτα όσο ήταν παντρεμένοι απέκτησαν μαζί δύο παιδιά. Μάλιστα λέγεται πως μετά το χωρισμό τους ο Μπιορν είχε βρει παρηγοριά σε άλλη αγκαλιά ενώ η Ανιέτα κατέφυγε σε ψυχολόγο. Το διαζύγιό τους ήταν τόσο επώδυνο και αποτέλεσε μια από τις αιτίες της διάλυσης του γκρουπ.

Γενικά η ζωή της Ανιέτα ήταν πολύ δύσκολη και ανυπόφορη τα χρόνια του συγκροτήματος. Η ίδια ένιωθε ενοχές που δεν έβλεπε τα παιδιά της εξαιτίας των περιοδειών που ήταν εξαντλητικές.

Είχε άγχος διαρκώς και φοβόταν τα αεροπλάνα. Και σαν να μην έφτανε αυτό η μοίρα της επεφύλαξε ακόμα μια τραγωδία. Το 1994, η μητέρα της, Μπρίτζετ, αυτοκτόνησε στο διαμέρισμά όπου έμενε με τον πατέρα της. Αυτός δεν άντεξε, και πέθανε έναν χρόνο αργότερα.

Η προσωπική της ζωή, πήγαινε απ’ το κακό, στο χειρότερο καθώς η τραγουδίστρια ανακάλυψε ότι ο άντρας με τον οποίο έβγαινε για δύο χρόνια, ο οδηγός φορτηγού, Γκερτ βαν ντερ Γκράαφ, άρχισε να την παρακολουθεί.

Είχε εμμονή μαζί της από τότε που ήταν παιδί και η Ανιέτα χρειάστηκε να λάβει δικαστική απόφαση για να απελαθεί ο Γκερτ στην Ολλανδία

Η Ανιέτα έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στην πρεμιέρα της ταινίας «Mama Mia» το 2008 και σιγά-σιγά άρχισε να επιστρέφει στη δημόσια ζωή. Την επόμενη χρονιά κέρδισε ένα σημαντικό βραβείο στη Σουηδία για την δουλειά της με τους ABBA και το 2013 εργαζόταν σε νέο υλικό για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Διαζύγιο και για το άλλο ζευγάρι των ABBA

Δύο χρόνια μετά τη διαζύγιο της Ανιέτα και του Μπιορν, και το άλλο ζευγάρι ο Μπένι και η Ανι-Φριντ αποφάσισαν να τραβήξουν δρόμους χωριστούς.

H Ανι-Φριντ είχε ξαναπαντρευτεί πριν από τον Μπένι και είχε δύο παιδιά. Η κόρη της Ανν Λιζ-Λοτ πέθανε σε τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1998. Ήταν μόλις 30 ετών.

Tο 1992 παντρεύτηκε για τρίτη φορά, με τον Heinrich Ruzzo, Πρίγκιπα του Οίκου του Ρόις (Prince of House of Reuss), και μέχρι τώρα είναι καλή φίλη με τη βασίλισσα της Σουηδίας. Δυστυχώς, ο Heinrich πέθανε από λέμφωμα το 1999 και η Άνι-Φριντ σήμερα ζει στο Λονδίνο, με τον Βρετανό σύντροφό της, Χένρι Σμιθ.

Οι ΑΒΒΑ είναι ένα από τα πιο εμπορικά συγκροτήματα όλων των εποχών, που έχει πουλήσει περισσότερους από 385 εκατομμύρια δίσκους σε όλον τον κόσμο.

:protothema 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό