35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Διαδηλώνουν σήμερα στη Γαλλία κατά της ακροδεξιάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία ημέρα μετά την «απάντηση» της κάλπης των ευρωεκλογών- τις οποίες σηματοδότησε η ξεκάθαρη νίκη της ακροδεξιάς- οργανώσεις νεολαίας, ιδίως φοιτητικοί σύλλογοι, απηύθυναν κάλεσμα για συγκέντρωση κατά της ακροδεξιάς απόψε το βράδυ στο Παρίσι.

«Η νεολαία τη δίνει στο Εθνικό Μέτωπο» ( «La jeunesse emmerde le Front national»), αναφέρει το κάλεσμα σε διαδήλωση στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), το οποίο κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αιφνιδίασε ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αιφνιδίασε χθες το βράδυ διαλύοντας τη γαλλική βουλή και προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τον θρίαμβο στις ευρωεκλογές του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement national- RN, ακροδεξιά).

Ο Εθνικός Συναγερμός εξασφάλισε το διπλάσιο ποσοστό ψήφων στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με το κυβερνών κόμμα Αναγέννηση (31,36% έναντι 14,60%).

Το κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της φοιτητικής ένωσης L’Union étudiante, με τη στήριξη των USL (Union syndicale lycéenne), Les Jeunes écologistes, Les Jeunes insoumis (ριζοσπαστική αριστερά) και της πανίσχυρης φοιτητικής ένωσης Unef, ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης L’Union étudiante Ελεονόρ Σμιτ.

Το… μήνυμα

«Η ιδέα είναι να απευθύνουμε πρόσκληση για συγκέντρωση για να δείξουμε ότι η νεολαία απορρίπτει αυτό που συνέβη χθες με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Συγκεντρώσεις αναμένονται σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, όπως η Μασσαλία ή η Λιλ.

Η συνδικαλιστική ένωση CGT κάλεσε επίσης σήμερα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, «τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει σε συνδικαλιστικές ενώσεις, να οργανωθεί, να πάρει μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων κατά της ακροδεξιάς και κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας από το κάλεσμα των οργανώσεων νεολαίας για συγκέντρωση απόψε το βράδυ».

Διαμαρτυρίες και σήμερα το πρωί

Σήμερα το πρωί, περίπου 100 νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το λύκειο Henri IV στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την ακροδεξιά, τρεις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι τασσόμαστε κατά της επιτυχίας του RN, κατά της απόφασης διάλυσης της βουλής που έλαβε ο Μακρόν, η οποία είναι επικίνδυνη», είπε στο AFP η Γιασίν, μια μαθήτρια λυκείου ηλικίας 17 ετών.

ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό