22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Διήμερο λαμπρού εορτασμού για την 200η επέτειο

Ειδήσεις Ελλάδα

Με πλήθος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με την εμβληματική παρέλαση της 25ης Μαρτίου παρουσία υψηλών προσκεκλημένων αλλά ερήμην θεατών λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκινά από το πρωί της Τετάρτης ο διήμερος εορτασμός για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση.

Σε μήνυμά της προς τα απόδημα Ελληνόπουλα τα οποία ξενάγησε ψηφιακά στην Προεδρική Φρουρά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέδειξε την οικουμενική, για τον ελληνισμό όπου γης, διάσταση ιδίως του φετινού εορτασμού, λέγοντας: 

«Απευθύνομαι σήμερα σ’ εσάς τα Ελληνόπουλα που είστε σκορπισμένα σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Σε όλους και όλες εσάς, που μπορεί να ζείτε μακριά από τη χώρα των προγόνων σας, όμως είστε πολύ κοντά μας, μέσα στις καρδιές μας. Είστε εσείς που κρατάτε ζωντανή τη γλώσσα, τις συνήθειες, τις παραδόσεις μας στους ξένους τόπους, εσείς που μεταφέρετε το ελληνικό πνεύμα στις νέες σας πατρίδες. Και είναι σαν να γράφτηκε για σας η περίφημη φράση του εθνικού μας ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού: «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου – και θα’ σαι ευτυχισμένος». Είναι μια παραίνεση, που αξίζει να σας συνοδεύει σ’ όλη τη ζωή», ανέφερε η Πρόεδρος.

«Όποτε είμαστε ενωμένοι μεγαλουργούμε, όποτε διχαζόμαστε βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Και πιστεύω ότι τώρα περισσότερο παρά ποτέ -καθώς η χώρα βγαίνει και από την περιπέτεια της πανδημίας- είναι υποχρέωσή μας και υποχρέωση δική μου ως Πρωθυπουργός της χώρας να διαφυλάξω την ενότητα του ελληνισμού» ανέφερε από την πλευρά του ενόψει του εορτασμού ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα με τους εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων της Λατινικής Αμερικής.

Τα μέτρα ασφαλείας

Στην Αθήνα θα απλωθεί «δίχτυ ασφαλείας» ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων με περισσότερους από 4.000 αστυνομικούς να συμμετέχουν στα δρακόντεια μέτρα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς και για την ξενάγηση της Τετάρτης στη νέα Εθνική Πινακοθήκη.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, με αυστηρούς ελέγχους τόσο στους χώρους των δύο εκδηλώσεων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα ξενοδοχεία που θα διαμείνουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μετατραπούν σε «απόρθητα φρούρια».

Οι αφίξεις

Στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αύριο στις 11.45 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Ακολούθως, βάσει προγράμματος, αναμένονται οι εξής αφίξεις: 

-14.00: Άφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

-14.30: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

-17.35: Άφιξη του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τιμητικό άγημα, υποδοχή από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη

Στις 18.15 ο Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον πρωθυπουργό, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.

Εκεί θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πατρίκ Μεζονάβ, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κάιτ Σμιθ, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λικ Μαρτινέζ. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί θα καταφθάσει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στις 7 το απόγευμα ενώ στις 20.30 θα ακολουθήσει επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο με προσφώνηση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και αντιφωνήσεις των προσκεκλημένων.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης

-08.00: Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Στις 8: 30 θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος.

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι ένοπλες δυνάμεις

Σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και Ενόπλων Δυνάμεων ξένων χωρών περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, από χθες 22 Μαρτίου έως και τις 26 Μαρτίου η γαλλική φρεγάτα Languedoc θα βρίσκεται στον Πειραιά ενώ από σήμερα, 23 Μαρτίου έως και τις 26 Μαρτίου στον Πειραιά θα βρίσκεται και η ρωσική φρεγάτα Admiral Fiota Kasatonov.

Από αύριο Τετάρτη έως και τις 25 Μαρτίου, σε διάφορα λιμάνια της χώρας θα βρίσκονται πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 06:21, ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στο πυροβολείο του Λυκαβηττού θα πραγματοποιηθούν 21 χαιρετιστήριες βολές. Η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα λάβει χώρα στις 08:00 ενώ στις 08:30 θα γίνει δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Στις 08:31, θα επαναληφθούν 21 χαιρετιστήριες βολές στο πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ στις 09:20 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ξένοι ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνια στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

Από τις 10:00 έως και τις 11:00, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις 18:41, θα γίνουν 21 χαιρετιστήριες βολές στο πυροβολείο του Λυκαβηττού ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί και η υποστολή της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό