31.8 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Δημοσκοπήσεις: Η πρωτιά της ΝΔ, τα «αγκάθια» και η μάχη της τέταρτης θέσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Τρεις δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Alco, Pulse και Marc παρουσίασαν τα στοιχεία των ερευνών τους τα οποία αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο όσα έχουν αναδείξει και οι προηγούμενες.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη που έχει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό που φέρεται να συγκεντρώνει η ΝΔ είναι κοντά στο 33%, το οποίο έχει θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί κάπου κοντά στο 15%, ενώ το ΠαΣοΚ αναμένεται να βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό πάνω από το 12%. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Η μάχη της τέταρτης θέσης και του 3%

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την τέταρτη θέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «μετριέται» μεταξύ 9 και 11% και το κόμμα του Περισσού μεταξύ 8 και 10%.

Μεγάλη μάχη θα δοθεί και μεταξύ των μικρότερων κομμάτων με τα κοινοβουλευτικά (Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) να συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να ξεπεράσουν το 3% ενώ απο κοντά ακολουθούν ΜέΡΑ25, Φωνή Λογικής και Δημοκράτες.

Η εκτίμηση για τα ποσοστά των κομμάτων

Από εκεί και πέρα η διακύμανση των ποσοστών κομμάτων είναι σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλη. Το ποσοστό της ΝΔ είναι πάνω από 30% και μπορεί να φτάσει μέχρι το 35,9%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 13,7% μέχρι το 18,3%, ενώ το ΠαΣοΚ από 10,5% μέχρι 14,5%. Το μόνο κόμμα από εκεί και κάτω το οποίο μπορεί να φτάσει σε διψήφιο νούμερο είναι η Ελληνική Λύση.

Η ακρίβεια επηρεάζει την ψήφο στις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 49% δηλώνει πως δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη κυβέρνηση, ενώ η ακρίβεια είναι το ζήτημα που θα επηρεάσει την ψήφο για το 78% των ερωτηθέντων

Απογοήτευση από την Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα αποτυπώθηκε η απογοήτευση του κόσμου από την Κυβέρνηση. Αθροιστικά σχεδόν το 60% έχει αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση, ενώ θετικά βλέπουν το έργο της το 40% των ερωτηθέντων.

Τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκτίμηση για το που θα πάνε οι ψήφοι των Σπαρτιατών. Ελληνική Λύση και Φωνή Λογικής έχουν την μερίδα του λέοντος με 23%. Στην τρίτη θέση έρχεται το ΚΚΕ με 7% και ακολουθούν οι Πατριώτες με 6,7%.

Τα κριτήρια της ψήφου

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στο ερώτημα για το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν στις εκλογές. Το 50% απάντησε το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό