22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την παραχώρηση της Αττικής οδού

Ειδήσεις Ελλάδα

Στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται η Αττική οδός, προκειμένου να προχωρήσει τις διαδικασίες για περαιτέρω παραχώρηση έως είκοσι πέντε έτη (25), μετά τη λήξη της από 23.05.1996 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και της παραχωρησιούχου εταιρείας ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ των προηγούμενων ημερών, αλλά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τα προβλήματα που άφησε ο χιονιάς στην λειτουργία της Αττικής οδού…
Σημειώνεται ότι η διάρκεια της Σύμβασης Παραχώρησης θα είναι είκοσι πέντε (25) έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 195/27.10.2011 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.
Μετά από διαγωνισμό, η παραχώρηση της Αττικής Οδού ανατέθηκε το 1996 στην κοινοπραξία με την επωνυμία «Αττική Οδός», ενώ η σχετική σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη στις 23.05.1996 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του παραχωρησιούχου. Η εν λόγω συμφωνία κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο δυνάμει του ν. 2445/1996 (ΦΕΚ Α΄ 274).
Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης, το Ταμείο, δυνάμει της από 13.01.2022 απόφασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε τη διακήρυξη διεθνούς διαγωνισμού δύο φάσεων για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης της χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης, περιλαμβανομένης της εκτέλεσης τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού. Περαιτέρω, το Ταμείο, επί τη βάσει της ως άνω απόφασης, ενέκρινε τους όρους της παρούσας Πρόσκλησης.
Η Αττική Οδός είναι ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος μήκους περίπου 70 χλμ., που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990 με τη μέθοδο της παραχώρησης. Αποτελεί τον περιφερειακό της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας και τμήμα της σπονδυλικής στήλης του οδικού δικτύου του Νομού Αττικής.
Πρόκειται για ένα προαστιακό οδικό δίκτυο και αυτοκινητόδρομο, με δύο ή τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ανά κατεύθυνση. Σε ορισμένα τμήματα στο μέσον του αυτοκινητόδρομου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κινείται ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που δεν αποτελεί μέρος της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Περαιτέρω, ο αυτοκινητόδρομος της Αττικής Οδού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του οδικού άξονα Π-Α-Θ-Ε (Πάτρα– Αθήνα– Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι), αφού συνδέει την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, παρακάμπτοντας το κέντρο της Αθήνας. Ο αυτοκινητόδρομος έχει ελεγχόμενες προσβάσεις και αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα, την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας– Σταυρού- Σπάτων (Ε.Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ., και τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ), μήκους περίπου 13 χλμ. Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό