28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Δημιούργησε τον πρώτο βιοεπεξεργαστή στον κόσμο με ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ελβετική startup ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε τον πρώτο βιοεπεξεργαστή στον κόσμο, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας διαδικτυακής πλατφόρμας με απομακρυσμένη πρόσβαση σε 16 ανθρώπινα εγκεφαλικά οργανοειδή. Η FinalSpark ισχυρίζεται ότι η νευροπλατφόρμα της είναι η πρώτη του είδους της και ότι είναι ικανή να παρέχει πρόσβαση σε βιολογικούς νευρώνες σε συνθήκες in vitro.

Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον για τον βιοεπεξεργαστή είναι ότι σύμφωνα με την εταιρεία καταναλώνει ένα εκατομμύριο φορές λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς επεξεργαστές. Η FinalSpark ισχυρίζεται επίσης ότι ο βιοεπεξεργαστής της είναι ικανός να μαθαίνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες. Όλα αυτά είναι πολύ τολμηροί ισχυρισμοί που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη χρήση των βιοεπεξεργαστών στο μέλλον.

Η εταιρεία υπογραμμίζει τις δυνατότητες που προσφέρει η νευροπλατφόρμα της σε ένα ερευνητικό έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς η ανάπτυξη του πρώτου βιοεπεξεργαστή στον κόσμο. Η FinalSpark ισχυρίζεται στο εν λόγω έγγραφο ότι η εκπαίδευση ενός LLM όπως το GPT-3 χρησιμοποιεί περίπου 10GWh ενέργειας, περισσότερο από 6.000 φορές την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός μέσου πολίτη στην Ευρώπη.

Εάν ο βιοεπεξεργαστής που δημιούργησε η FinalSpark είναι ικανός για τις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας που ισχυρίζεται, τότε θα μπορούσε να δείξει πόσο χρήσιμοι θα ήταν αυτοί οι νεότεροι επεξεργαστές για καταστάσεις βαριάς χρήσης, ειδικά σε μέρη όπου πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

Η νευροπλατφόρμα πίσω από τον πρώτο βιοεπεξεργαστή στον κόσμο λειτουργεί με μια αρχιτεκτονική που αποκαλείται «wetware», δηλαδή ένα μείγμα βιολογίας, λογισμικού και hardware. Χρησιμοποιεί τέσσερις συστοιχίες πολλαπλών ηλεκτροδίων για να στεγάσει τα οργανοειδή, τα οποία είναι όλες τρισδιάστατες κυτταρικές μάζες κατασκευασμένες από εγκεφαλικό ιστό. Περαιτέρω, κάθε μονάδα συγκρατεί τέσσερα οργανοειδή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνολικά 16 διαφορετικά οργανοειδή για να ζωντανέψει η διαδικασία.

Το αν ο βιοεπεξεργαστής είναι κλιμακούμενος είναι ένα άλλο θέμα, ωστόσο. Παρόλο που η νευροπλατφόρμα προσφέρει μια εμπειρία που μοιάζει με cloud, οι ερευνητές δεν έχουν μοιραστεί πόσο βιώσιμο είναι να μοιραστούν την επεξεργαστική ισχύ αυτών των 16 οργανοειδών σε πολλαπλές λειτουργίες. Μέχρι στιγμής, μόνο εννέα ιδρύματα έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην απομακρυσμένη υπολογιστική πλατφόρμα, με την FinalSpark να ζητά από το καθένα να εγγραφεί έναντι $500pcm (ένα είδος κρυπτονομίσματος) για κάθε χρήστη.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό