22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημιούργησαν ανθρώπινο ιστό με 3D εκτυπωτή

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην φωτογραφία εικονίζεται ένας από τους ιστούς που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο με 3D εκτυπωτή

Δύο ερευνητικές ομάδες κέρδισαν τον διαγωνισμό που διοργάνωσε η NASA για την ανάπτυξη τεχνολογίας που επιτρέπει την δημιουργία σε εργαστηριακό περιβάλλον ανθρώπινων ιστών με στόχο την ανάπτυξη ιατρικών μεθόδων και λύσεων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όσων ατόμων θα παίρνουν μέρος σε μακρινές και μεγάλου χρόνου επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές ερευνητικές ομάδες από το Ινστιτούτο Αναγεννησιακής Ιατρικής Wake Forest (WFIRM) στην Βόρεια Καρολίνα. Η κάθε ομάδα προχώρησε στην δική της προσέγγιση για την εργαστηριακή ανάπτυξη ιστού ήπατος και αποδείχτηκαν και οι δύο μέθοδοι αποτελεσματικές υποχρεώνοντας έτσι την NASA να ανακηρύξει δύο νικητές.

«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό το επίτευγμα. Όταν η NASA αποφάσισε να θέσει το 2016 αυτή την πρόκληση στην επιστημονική κοινότητα δεν ήμασταν βέβαιοι ότι θα υπάρξει τελικά κάποιος νικητής. Θα ήταν εξαιρετικά ευχάριστο να ακούσουμε κάποια στιγμή την είδηση της μεταμόσχευσης ενός τεχνητού οργάνου και ο διαγωνισμός της NASA μπορεί να παίξει ένα μικρό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη» αναφέρει ο Τζιμ Ρόιτερ, στέλεχος της NASA στο τμήμα διαστημικής τεχνολογίας.

Οι δύο ερευνητικές ομάδες χρησιμοποίησαν τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης για να δημιουργήσουν τον ιστό του ήπατος. Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού ο ιστός έπρεπε να παραμείνει ζωντανός για διάστημα 30 ημερών. Για να το καταφέρουν έπρεπε να καταφέρουν να αναπαράγουν τεχνητά την πολύπλοκη διαδικασία της έγχυσης για να πετύχουν την μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου κατά την διάρκεια της δημιουργίας τους και την παράλληλη απομάκρυνση των απόβλητων. Οι δύο ερευνητικές ομάδες τα κατάφεραν χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνολογίες 3D printing για να φτάσουν στον στόχο τους.

«Θα υπάρχει μικροβαρύτητα, διαστημική ακτινοβολία και δεν γνωρίζουμε πώς αυτοί οι ιστοί ή τα κύτταρα μέσα σε αυτούς θα συμπεριφερθούν. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι για την δημιουργία ιστού σε διαστημικές συνθήκες που θα λειτουργεί και θα συμπεριφέρεται όπως στην Γη» αναφέρει Τζέημς Γου, μέλος μιας εκ των δύο ομάδων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό