23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ ο πρώτος φορητός αισθητήρας υπερήχων για την καρδιά – Έχει μέγεθος γραμματοσήμου

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί να φοριέται στο σώμα όλο το 24ωρο, ακόμα και όταν ασκείται κάποιος

Μηχανικοί και γιατροί στις ΗΠΑ ανέπτυξαν την πρώτη φορετή συσκευή υπερήχων που μπορεί να καταγράψει εν κινήσει σε πραγματικό χρόνο τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία της καρδιάς. Ο νέος ισχυρός μη επεμβατικός ιατρικός αισθητήρας απεικόνισης της καρδιάς, ο οποίος έχει μέγεθος γραμματοσήμου, μπορεί να φοριέται στο σώμα όλο το 24ωρο και δουλεύει ακόμη και την ώρα που κανείς ασκείται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή νανομηχανικής Σενγκ Σου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι στόχος είναι να γίνουν οι υπέρηχοι για την καρδιά πιο εύκολοι. Σήμερα τα υπερηχοκαρδιογραφήματα (τρίπλεξ καρδιάς) απαιτούν ογκώδεις συσκευές και εξειδικευμένο προσωπικό. «Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα να κάνει υπερηχογράφημα εν κινήσει», δήλωσε ο Σου.

Η απεικόνιση της καρδιάς αποτελεί σημαντικό κλινικό εργαλείο για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων. Χάρη στους ειδικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (βαθιάς μάθησης) που διαθέτει, η νέα συσκευή είναι ικανή να μετράει πόσο αίμα αντλεί η καρδιά, κάτι σημαντικό δεδομένου ότι η μη άντληση επαρκούς αίματος βρίσκεται στη ρίζα πολλών καρδιαγγειακών ασθενειών.

Το νέο εύκαμπτο ηλεκτρονικό «τσιρότο» – με διαστάσεις 2,2Χ1,9Χ0,09 εκατοστών – που προσαρμόζεται εύκολα στο δέρμα, χρησιμοποιεί υπερήχους για να απεικονίζει συνεχώς τους τέσσερις θαλάμους της καρδιάς υπό διαφορετικές γωνίες και μετά αναλύει τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Η συσκευή είναι ασφαλής και οι εικόνες της υψηλής ανάλυσης, ενώ δεν εκθέτει τον άνθρωπο σε ακτινοβολίες. Μπορεί να προσαρτηθεί στο στήθος πριν, στη διάρκεια και μετά την άσκηση ή άλλη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι καρδιοπάθειες αποτελούν βασική αιτία θανάτου των ηλικιωμένων και σταδιακά γίνονται ολοένα συχνότερες στους νεότερους. Τα σημάδια των καρδιακών παθήσεων είναι συχνά παροδικά και απρόβλεπτα, κάτι που πολλές φορές καθιστά δύσκολη τη διάγνωση. Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη για πιο εξελιγμένες, μη επεμβατικές, φθηνές και σε συνεχή βάση μεθόδους παρακολούθησης της καρδιάς, κάτι που επιτρέπει η φορετή (wearable) τεχνολογία.

Προς το παρόν, το «έξυπνο» επίθεμα υπερήχων συνδέεται μέσω καλωδίου με υπολογιστή όπου «κατεβάζει» αυτόματα τα δεδομένα που έχει συλλέξει από την καρδιά. Ήδη οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα ασύρματο κύκλωμα για το «τσιρότο», που θα σύντομα θα ενσωματωθεί σε αυτό. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει τη νεοφυή εταιρεία-τεχνοβλαστό Softsonics για να αξιοποιήσουν εμπορικά τη συσκευή τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό