18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεύτερο ευρυζωνικό έργο αξίας 1,2 δισ. σχεδιάζει το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Τέτης Ηγουμενίδη [email protected]

Την εκτίμηση ότι η σύμβαση για το μεγάλο ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη υποδομών υπερ-υψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband – UFBB, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ – 700 εκατ. χωρίς) θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2022 και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η τριετής φάση κατασκευής, διατυπώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021-2027 που έθεσε σε Δημόσια Διαβούλευση μέχρι και την Τετάρτη 10/11/2021. 

Παράλληλα, ως βασικό έργο – παρέμβαση για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας ώστε η Ελλάδα να καλύψει την απόσταση από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ (κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των 27) το σε διαβούλευση κείμενο αναφέρει το Ultra-Fast Broadband 2.

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης των υποδομών στο πλαίσιο του UFBB 2 εκτιμάται από το αρμόδιο υπουργείο σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ και η εκτιμώμενη ανάγκη δημόσιας χρηματοδότησης σε 400 εκατ. ευρώ. Δεν αναφέρεται από που θα εξασφαλιστεί το αναγκαίο κονδύλι.

Ο στόχος του UFBB 2 είναι να καλύψει τις 1.695.772 γραμμές συνδρομητών που δεν θα καλύπτονται από δίκτυα VHCN, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί το UFBB 1.

Ως προς τα χρονοδιαγράμματα για το UFBB 1 όπως προαναφέραμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκτιμά ότι η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι έχει παρουσιαστεί εμπλοκή με τη συμμετοχή της ΔΕΗ η οποία όπως φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Με δεδομένο ότι το έργο έχει τρία χρόνια υλοποίηση αναγκαστικά θα καταστεί έργο – γέφυρα. Με άλλα λόγια δεν θα προλάβει να αξιοποιήσει τα 300 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021 και θα τραβήξει κεφάλαια από το επόμενο 2021 – 2027.

Ως προς το UFBB 2 στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο 2021-2027 σημειώνεται ότι για την οριοθέτηση του ακριβούς πεδίου του έργου θα απαιτηθεί η υποβολή δεσμεύσεων από πλευράς των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών αναφορικά με τις περιοχές τις οποίες προτίθενται να καλύψουν με δίκτυα υπερ υψηλής ταχύτητας. Όπως επισημαίνεται «οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από ισχυρές εγγυήσεις». 

Η διαδικασία αυτή θα μπορεί να ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για το έργο UFBB, ώστε οι πάροχοι να είναι σε θέση να επικαιροποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα μέχρι και το τέλος του 2025. 

Αυτό αναμένεται ότι θα συμβεί στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2022. Αμέσως μετά απαιτείται η σύνταξη των φακέλων έργου προς τις υπηρεσίες της ΕΕ, οι σχετικές μελέτες και η προετοιμασία του τεύχους δημοπράτησης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 3ο τρίμηνο του 2023. Οι διαδικασίες ανάθεσης και συμβασιοποίησης εκτιμώνται σε περίπου 1 έτος και το διάστημα υλοποίησης σε 3 έτη με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 4ο τρίμηνο του 2027.

Η αρχή υλοποίησης θα είναι, όπως και στο UFBB 1, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προτείνεται να γίνει και αυτό με ΣΔΙΤ. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό