19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη αν δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη αν δεν υπάρχει ασφάλεια στην Ουκρανία», τόνισε  ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζόζεφ Μπορέλ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο.

Με τη δήλωση αυτή ο Μπορέλ έδειξε ξεκάθαρα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, στέλνοντας παράλληλα  ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Η Μόσχα δεν μπορεί να φιλοδοξεί να επιλύσει τα στρατηγικά ζητήματα που επηρεάζουν την υπόλοιπη Ευρώπη «χωρίς να υπολογίζει στους Ευρωπαίους».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποφύγει την επιστροφή σε ένα σενάριο διεθνούς πολιτικής ,σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις μοιράζονται τις σφαίρες επιρροής τους, χωρίς να υπολογίζουν στις άλλες χώρες.

« Δεν είμαστε στην εποχή της Γιάλτας», προειδοποίησε  ο Μπορέλ αναφερόμενος στη διάσκεψη του 1945, όταν στα τελευταία στάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούσβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης, Ιωσήφ Στάλιν, μοίρασαν τις  αντίστοιχες περιοχές ελέγχου στην Ευρώπη. «Η οριοθέτηση των σφαιρών επιρροής δεν είναι ζήτημα του 2021 ή του 2022. Η ασφάλεια της Ευρώπης και η ασφάλεια της Ουκρανίας, επειδή η Ουκρανία είναι μέρος της Ευρώπης, είναι αυτό που ανησυχεί Ουκρανούς και Ευρωπαίους»,τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ ,μετά την επίσκεψή του στη ζώνη που χωρίζει τις ουκρανικές δυνάμεις από τους φιλορώσους μαχητές στην περιοχή του Ντονμπάς.

Παρέμβαση της ΕΕ στη διαμάχη 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Βρυξέλλες τόνισαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν την επιρροή τους στην επίλυση αυτής της σύγκρουσης . Τον Δεκέμβριο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους, προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι θα επιβάλουν «τεράστιες κυρώσεις» εάν εισβάλει στην Ουκρανία. Την ίδια προειδοποίηση υπενθύμισε ο Μπορέλ, αλλά αυτή τη φορά ενώπιον του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης.

Για το Κίεβο,η επίσκεψη του ανώτερου αξιωματούχου της ΕΕ στην περιοχή του Ντονμπάς είναι «πολύ σημαντική αυτή τη στιγμή», ειπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, συμφωνώντας με τον Μπορέλ ότι οι πολιτικές για τις σφαίρες επιρροής «είναι το παρελθόν».

«Είναι η πρώτη φορά που ένας ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επισκέπτεται το Ντονμπάς από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο. Είναι σημάδι της ενότητας της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις απειλές από τη Ρωσία», δήλωσε ο Κουλέμπα, ο οποίος ταξίδεψε με τον Μπορέλ στη ζώνη των συγκρούσεων  στα ανατολικά της χώρας. 

naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό