18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν περιμένω διαφανείς έρευνες για τις εκρήξεις στους Nord Stream

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Δύση αδιαφορεί για τα ρωσικά ερωτήματα σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον ομόλογό του από το Μπουρούντι Άλμπερτ Σινγκίρο.

Οι αγωγοί, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα, επλήγησαν από ανερμήνευτες εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο σε αυτό που η Μόσχα αποκάλεσε πράξη «διεθνούς τρομοκρατίας».

Η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία διεξήγαγαν τις δικές τους έρευνες για τις εκρήξεις, με τη Μόσχα να έχει διαμαρτυρηθεί κατ΄επανάληψη ότι δεν έχει προσκληθεί στις έρευνες ούτε κρατείται ενήμερη για τα ευρήματά τους.

Σουηδοί και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές λένε πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από εσκεμμένες επιθέσεις, όμως δεν έχουν πει ποιος θεωρούν πως φέρει την ευθύνη. Η Μόσχα έχει αποδώσει την ευθύνη για τις εκρήξεις, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, σε δυτικό σαμποτάζ.

«Όσον αφορά τις εθνικές έρευνες που διεξάγουν οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Γερμανοί… ο αρχηγός της κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, όπως έχω ήδη πει, έστειλε επίσημη επιστολή στους ομολόγους του ζητώντας τους να διασφαλίσουν μια διαφανή έρευνα», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας.

«Δεν περιμένω πως αυτές οι έρευνες θα είναι διαφανείς, ούτε περιμένω πως τα αποτελέσματα θα καταστούν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό», πρόσθεσε.

«Κανένας από τους αποδέκτες δεν μπήκε στον κόπο να στείλει μια απάντηση στον αρχηγό της ρωσικής κυβέρνησης τουλάχιστον ως χειρονομία κοινής ευγένειας», είπε ο Λαβρόφ. «Ούτε έχει υπάρξει ακόμη απάντηση σε πολυάριθμα αιτήματα που έχουμε στείλει σε αυτές τις πρωτεύουσες επίσημα και ανεπίσημα», κατέληξε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό