20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Δεν παίζουμε το παιχνίδι της έντασης με την Τουρκία» – Τι δήλωσε για τα μέτρα στήριξης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απάντηση του για πρόωρες εκλογές και φυσικό αέριο

«Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εξέφρασε την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία την εδαφική ακεραιότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο να υπάρχει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκφράστηκε η ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση έτσι ώστε η Κομισιόν να προτείνει αλλαγές για την αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ. Να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος. «Ελπίζω» είπε «η πρόταση να είναι έτοιμη στο τέλος το καλοκαιριού».

Η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ΕΕ και θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε είναι σαφή όλα. Υπάρχουν δυο δρόμοι. Της αποκλιμάκωσης και της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει την Τουρκία σ περεταίρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η ακραία επιθετική ρητορική που είναι παντελώς νομικά ανυπόστατη. Η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα φόρα και θα εξακολουθώ να καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο για να λύνουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης. Θα φερόμαστε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ο ίδιος που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν. Αλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Θα δοθουν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι απαντήσεις.

Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές: Είναι το αγαπημένο σας θέμα όταν δεν έχετε τι άλλο να με ρωτήσετε

Όσον αφορά στα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν έχω να πω τίποτα. Έχουμε πλούσιο έργο να κάνουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά και απερίσπαστη την δουλειά της από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της. Θα εισέλθουμε στον τέταρτο χρόνο και θα είναι δύσκολο να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ανασχηματισμός. Είναι τα δυο αγαπημένα θέματα όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Μητσοτάκης για διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία: Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο

«Το χειρότερο σενάριο είναι η διακοπή της τροφοδοσίας και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός ευρωπαϊκός», είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

«Πρέπει να συντονιζόμαστε», είπε «και να συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου τώρα βοηθάει την Βουλγαρία και με την ολοκλήρωση του αγωγού IGB θα τροφοδοτηθεί με αζέρικο αέριο. Έχουμε ήδη εκπονήσει με την ΡΑΕ σενάρια έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές, να αυξήσουμε την παραγωγή από τις λιγνιτικές μονάδες, πριν φτάσουμε σε ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο. Η χώρα μας οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο. Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Θα είμαστε πολύ αυστηροί στους ελέγχους στην αγορά

«Δεν υπάρχει μια ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτημα για το αν θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής και αν θα ληφθούν και νέα μέτρα. «Η κάθε χώρα», είπε, «στηρίζει τις κοινωνίες σε μια πρωτοφανή αύξηση τιμών. Θα τονίσω μόνο ότι τα μέτρα αυτά είμαστε σε θέση να τα πάρουμε γιατί είχαμε δημοσιονομική ισορροπία και απόδοση της οικονομίας που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Θα εξακολουθούμε να υιοθετούμε μέτρα στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη. Η σύσταση της κας Λαγκάρντ ήταν αυτή. Τα οριζόντια μέτρα, είπε δεν αποδίδουν και ακούστηκε από συναδέλφους μου ότι οι μειώσεις στους φόρους στα καύσιμα δεν περνούν στον καταναλωτή. Άρα θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει. Με το Power Pass, το Fuel Pass μειώνουμε τις τιμές σε βενζίνη ανακουφίζουμε στο ρεύμα. Να επαναλάβω ότι το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει στηριχθεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την αύξηση των φόρων».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. «Στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα είμαστε πολύ αυστηροί στους ελέγχους στην αγορά. Είδαμε μια αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου. Αυτή πρέπει να περάσει στην αντλία. Είμαι σαφής εδώ. Θα ελέγξουμε και θα επιβάλλουμε τα πρόστιμα όπου χρειάζεται. Δεν γίνεται να αυξάνονται αμέσως οι τιμές και να μην πέφτουν αμέσως όταν μειώνονται».

Μητσοτάκης για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Θα στρέψουμε την προσοχή μας και στην αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας

Απαντώντας σε ερώτηση του newsbeast για το ποια ήταν η αντίδραση των ομολόγων του στην κοινή πρόταση με την Ιταλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο και αν εκφράστηκαν αντιρρήσεις απάντησε:

«Η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας για την αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετη. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και αρκεί μια χώρα για να μπλοκάρει μια ευρωπαϊκή απόφαση. Βλέπετε το πόσο ευμετάβολες είναι οι αγορές στο φυσικό αέριο. Μικρές αναταραχές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αυξομειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μια τέτοια πρόταση ως μια πιθανή επιλογή αλλά θα στρέψουμε ταυτόχρονα την προσοχή μας στην αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στη χώρα μας κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Αν καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε αυτό το πρόβλημα θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις της έκτασης που έχουμε ήδη δρομολογήσει άρα με μικρότερη τελικά επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς μας».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό