Home Περιβάλλον «Δεν πήγα χθες στο νεκροταφείο»

«Δεν πήγα χθες στο νεκροταφείο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, η απόφαση του δικαστηρίου για τις ευθύνες της τραγωδίας που ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 30 Απριλίου.

«Ήθελα εχθές το πρωί να πάω στο νεκροταφείο. Δεν πήγα και μετά καθόμουν και σκεφτόμουν. Και λέω, όταν θα πάω πώς θα αντικρύσω τη γυναίκα μου;», είπε στο Action 24 ο Γιώργος Καΐρης, που έχασε τη σύζυγό του στην τραγωδία που στοίχισε τη ζωή συνολικά σε 104 ανθρώπους.

«Αυτό είναι το συναίσθημα που έχει ο κάθε άνθρωπος όταν χάνει ένα δικό του άνθρωπο. Πάντα κρατάμε κάτι στη μνήμη μας και πορευόμαστε με αυτό», πρόσθεσε.

Η απόφαση που προκάλεσε το κύμα αντιδράσεων

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ένοχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, αποφασίζοντας την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες ποινές από 3 έως 111 χρόνια, με εκτιτέα, όμως, μόνο τα 5 έτη, ορίζοντας πως οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές (προς 10 ευρώ την ημέρα) με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στα 40.000 ευρώ στον καθένα.

Αναλυτικά, πρόκειται για τους:

Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 111 ετών.Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 15 ετών.Ιω. Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων: ποινή φυλάκισης 111 ετών.Νικ. Παναγιωτόπουλος, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών: ποινή φυλάκισης 111 ετών.Χαράλαμπος Χιόνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής: ποινή φυλάκισης 111 ετών.Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά: ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ως το Εφετείο, καθώς η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μέχρι τότε, επίσης, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα χρήματα της εγγύησης.

Οι ποινές φυλάκισης ορίζονται ως εξής: ως ποινή βάσης επιβλήθηκε φυλάκιση 2 ετών για κάθε νεκρό, ενώ αποδίδονται 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια στους τέσσερις ενόχους. Συνεπώς, για τους τέσσερις καταδικασθέντες επιβάλλεται φυλάκιση 204 χρόνια, αλλά εκτίουν το ήμισυ της ποινής, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται, άρα 102 έτη.

Στους τέσσερις υπηρεσιακούς επιβλήθηκε ποινή 102 χρόνων, λοιπόν, και ακόμα εννέα ετών λόγω σωματικών βλαβών από αμέλεια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Συνολικά, για τους τέσσερις ενόχους, οι ποινές φτάνουν στα 111 χρόνια.

Ωστόσο, επειδή έχουν κριθεί ως πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι κριθέντες -πρωτοβάθμια- ως ένοχοι δεν μπορούν να εκτίσουν πάνω από 5 χρόνια φυλάκισης. Ακόμα κι αν, μετά από έφεση, αυξηθεί η ποινή βάσης, π.χ. 4 έτη για κάθε ανθρωποκτονία από αμέλεια, τα χρόνια που είναι εκτιτέα θα παραμείνουν πέντε.

Επιπλέον, εκ του νόμου, μετατρέπονται οι πλημμεληματικές ποινές σε χρηματικές: με 10 ευρώ την ημέρα το ποσό φτάνει στα 18.000 ευρώ, περίπου, για πέντε χρόνια, το οποίο, όμως, με προσαυξήσεις, προσεγγίζει τις 40.000 ευρώ, που είναι και το τελικό ποσό. Ωστόσο, όπως προείπαμε, οι καταδικασθέντες, πρωτοβαθμιαίως, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο. Καθώς έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή τους, δεν θα φυλακιστούν, ούτε είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν μέχρι να τελεσιδικήσει το εφετείο.

Για τη φωτιά που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ένοχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, αποφασίζοντας την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες.

Το δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες ποινές από 3 έως 111 χρόνια, με εκτιτέα, όμως, μόνο τα 5 έτη, ορίζοντας πως οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές (προς 10 ευρώ την ημέρα) με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στα 40.000 ευρώ στον καθένα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version