19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν μπορούμε να μένουμε κλειστοί για πάντα

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο θέμα προστασίας της δικής τους ζωής, είναι και θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, θέμα κοινωνικής ευθύνης», τόνισε σήμρα η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας πως τα στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολιασμών.

«Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να γίνουν και αναμεταδότες», προειδοποίησε η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1. Εκφράζοντας την ανησυχία της για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κίνδυνο της μετάλλαξης Δέλτα, η κ. Πελώνη σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μία νέα φάση του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Πρέπει να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, αυτούς που ενδεχομένως περίμεναν τόσο καιρό να δουν τ’ αποτελέσματα των εμβολιασμών, να σπεύσουν. Και αυτό έρχεται σε μια συγκυρία που έχουμε και τον κίνδυνο της μετάλλαξης Δέλτα, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενη στα στοιχεία που έδωσε χθες ο πρωθυπυργός σχετικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων στη χώρα μας, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι  είχαμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 75% την τελευταία εβδομάδα.

«Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι πολλά από τα κρούσματα, τα περισσότερα, είναι σε νεότερες ηλικίες. Περισσότερο από το 60% αυτών των κρουσμάτων έχουν διαγνωστεί με self test», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην επιχείρηση «Ελευθερία», η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε πως «έχει εξελιχθεί υποδειγματικά, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία για τον πολίτη».

«Αυτή τη στιγμή 5 εκατομμύρια συμπολιτών μας  έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και 4 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του ενήλικου πληθυσμού», πρόσθεσε κρίνοντας πως βρισκόμαστε «σε ένα καλό σημείο».

Εκφράζοντας το χθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού για ενίσχυση των εμβολιασμών που στόχο έχουν να μην χαθεί το καλοκαίρι, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι «μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ακριβώς επειδή έχουμε και τις μεταλλάξεις. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε το Καλοκαίρι να περάσει. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια όλοι, Κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις».

Όπως είπε, βρισκόμαστε μπροστά σε υγειονομικό κίνδυνο. «Ο υγειονομικός κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στον εμβολιασμένο και στον μη εμβολιασμένο. Είναι τόσο απλό», υπογράμμισε. 

Απαντώντας στα σχόλια περί «διχασμού», η κ. Πελώνη τόνισε ότι στη Δημοκρατία όλοι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. «Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός. Τη στιγμή, όμως, που το εμβόλιο είναι δωρεάν, διαθέσιμο και εύκολα προσβάσιμο σε όλους είναι αδιανόητο να μην κάνει κάποιος χρήση αυτού του όπλου για τη θωράκιση του ιδίου και των αγαπημένων του απέναντι στον ιό. Κάθε άνθρωπος έχει και ένα περιβάλλον. Αν δεν σκεφτεί τον εαυτό του, πρέπει να σκεφτεί το περιβάλλον του. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας, είναι ζήτημα, όμως, και κοινωνικής ευθύνης», είπε. 

«Δεν μπορούμε να μένουμε κλειστοί για πάντα», συνέχισε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι. «Και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν συχνούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς τους, με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, αν δεν είναι εμβολιασμένοι», πρόσθεσε. 

Τέλος, σχολιάζοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι Αντιπολίτευση  έχει δικαίωμα να κάνει την κριτική της. Σημείωσε, ωστόσο, ΄ότι έχει συχνά την αίσθηση ότι δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα.

«Ο κ. Τσίπρας όταν έρχονταν τα εμβόλια, μιλούσε για εμπόριο ελπίδας. Έλεγε ότι δεν υπήρχαν εμβόλια. Και πολλά στελέχη του κόμματός του, κατά καιρούς, έχουν εκφράσει αντιεμβολιαστικές απόψεις, με κορυφαίο τον κ. Πολάκη, που έχει δώσει και ο ίδιος το παράδειγμα, δηλώνοντας ότι δεν θα εμβολιαστεί μέχρι νεωτέρας», είπε. 

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει  την Κυβέρνηση για διχασμό. Δεν διχάζουμε τους πολίτες, καλούμε σε εμβολιασμό. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και να ενθαρρύνουμε όσους έχουν δυσπιστία. Βρισκόμαστε σε μία συνθήκη πανδημίας, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα υφίσταται περισσότερους περιορισμούς», κατέληξε. 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό