22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Δεν μπλοφάρουμε για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προχώρησε  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν μπλοφάρουμε, αν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε παρά πέρα», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο αεροπλάνο μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών.  

“Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο να ακυρώσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκε υπό όρους στο πλαίσιο της Λωζάνης του 1923 και του 1947 των Παρισίων” είπε, συμπληρώνοντας ότι  “Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, οι δικαιολογίες της δεν ισχύουν. Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά από το 1960 και αν δεν υποχωρήσει, είπαμε από την αρχή ότι θα ξεκινήσουμε την συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί  αυτά τα νησιά τους παραχωρήθηκαν υπό όρους. Αν η Ελλάδα, που μιλάει συνέχεια περί Διεθνούς Δικαίου, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω“.

Απάντησε δε και στην ερώτηση «αν θα γίνει νέα επιχείρηση στη Συρία», τονίζοντας ότι «η απειλή για την Τουρκία αυξάνεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

“Έχουμε πει ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ πάντα είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτήν την ισορροπία, το είπαμε και στον Μπλίνκεν”, πρόσθεσε. 

Η επιστολή στον ΟΗΕ

Επιστολή, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου,στέλνει η Ελλάδα στον γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές, η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γ.γ. του ΟΗΕ.

Η ελληνική επιστολή έρχεται σε μία στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς  η Άγκυρα δείχνει πως θέλει να κόψει τις γέφυρες διαλόγου, όπως φάνηκε από την αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «για εμένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης».

με πληροφορίες από ΕΡΤ 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό