21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν  και δεν θα κινδυνέψει κανένας άνθρωπος, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο της επιστολής που εστάλη χθες προς τα νοσοκομεία για τον  περιορισμό κατά ποσοστό 80% των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εξέφρασε την έντονη διαφωνία της με τον περιορισμό των χειρουργείων, τονίζοντας ότι είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό υγείας ότι αυτό είναι «απαράδεκτο», ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε τη μείωση των τακτικών χειρουργείων σημαντικό πλήγμα αλλά αναγκαία.

«Σε αντίθεση με πέρυσι που ήμασταν σε λοκντάουν και υπήρξε απαγόρευση, τώρα δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις βάσει του προγραμματισμού και τις νοσηλείες που έχουν –εάν κρίνουν- να περιορίσουν χειρουργεία. Εάν λόγου χάρη στην Αττική ακόμα δεν υπάρχει πίεση, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα χειρουργεία. Στις περιοχές που πιέζονται, όχι δεσμευτικά, καθαρά στη διοίκηση του νοσοκομείου βάσει των κατειλημμένων κλινών που έχει είτε απλών είτε ΜΕΘ τούς δίνεται η δυνατότητα στα προγραμματισμένα χειρουργεία να περιορίσουν. Άρα δεν ισχύει σε τακτικά χειρουργεία που δεν υπάρχει πίεση, δεν ισχύει στα έκτακτα» εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δε θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο περιορισμένος θα είναι στο απολύτως απαραίτητο «εκεί που μπορούν να πάνε πίσω κάποια χειρουργεία».

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες».

Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ

Όπως είπε, τουλάχιστον τις τελευταίες 10 ημέρες υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, σε υψηλό επίπεδο όμως, κι αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί η πίεση στις νοσηλείες και τους θανάτους που ακολουθούν την κορύφωση στα κρούσματα.  «Περιμένουμε επιπεδοποίηση και κάμψη για να υπάρξει αποσυμφόρηση. Για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ», ανέφερε. Το παρήγορο είναι ότι αυξάνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό, ωστόσο, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 για την πρώτη δόση.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε για ακόμα μία φορά ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο lockdown, ούτε μέτρα που θα αφορούν τους εμβολιασμένους. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για την είσοδό τους σε σουπερμάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης.  

Κάνοντας, τέλος, την ακτινογραφία των επιδημιολογικών δεικτών, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου στα κρούσματα είμαστε 85% ανεμβολίαστοι 15% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι 10% εμβολιασμένοι.

«Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενηλίκου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%», τόνισε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό