18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεν ζητάμε παράταση. Ζητάμε τα αυτονόητα και νόμιμα!

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42- 46 ΑΘΗΝΑ,Τ.Κ.10434, ΤΗΛ.: 2108224111- 2108834483http://www.efeea.gr e-mail [email protected]

Αρ.πρωτ.1997ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από ομόφωνη
απόφαση  του Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Α., επιτροπή του ΔΣ αποτελούμενη από τον
αντιπρόεδρο Νικόλαο Κούβαρη και τα μέλη Παναγιώτη Λεωνιδόπουλο και
Απόστολο Ντάλλα κατέθεσαν επισήμως σήμερα 2/8/2021 επιστολή διαμαρτυρίας
της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.  προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταἵκούρα  σχετικά με
την παράταση των Φορολογικών Δηλώσεων αλλά και άλλα θέματα που
ταλανίζουν τον κλάδο με κυρίαρχο θέμα την ασθένεια του λογιστή.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αθήνα 2/08/2021Αρ.πρωτ.1996

ΠροςΤον Υπουργό Οικονομικώνκ. Χρήστο ΣταϊκούραΤον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο ΣκυλακάκηΤον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο ΒεσυρόπουλοΤον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή ΧατζηδάκηΤον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Γιώργο Πιτσιλή

Κοιν.:Ως Πίνακας Αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Δεν ζητάμε παράταση. Ζητάμε τα αυτονόητα και νόμιμα!

Κύριε Υπουργέ, μήπως δεν καταλάβατε την «κραυγή» του κλάδου;

Δεν ζητάμε παράταση, δεν ζητήσαμε ποτέ παράταση, αλλά επιστροφή του «κλεμμένου» χρόνου για την ομαλή υποβολή των φετινών δηλώσεων.

Ανακοινώσατε ότι «άνοιξε» το σύστημα 27/5/2021 για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των στοιχείων που απαιτούνται για τη συμπλήρωση τους και δηλώσατε ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων είναι η 27/8/2021.

Με ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. στις 7/7/2021 ενημερώθηκαν οι φορολογούμενοι και εμείς οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί ότι αναρτήθηκαν από το Δημόσιο και προ συμπληρώθηκαν στα έντυπα Ε1, Ε2, και Ν, τα απαραίτητα στοιχεία εισοδημάτων και φόρων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν προβλήματα που μας καθυστερούν στις υποβολές των φορολογικών δηλώσεων όπως ενδεικτικά το πρόσφατο παράδειγμα της απώλειας βεβαιώσεων ελευθέρων επαγγελματιών από το σύστημα.

Παρ όλα τα παραπάνω και αγνοώντας πλήρως τις πολυπληθείς φωνές με επιχειρήματα των θεσμικών φορέων, επιμένετε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής να παραμένει η 27/8/2021 και το ερώτημα που τίθεται κε Υπουργέ είναι ότι όλοι αυτοί οι φορείς του κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών (μηδέ εξαιρουμένων και βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με τις ανάλογες επερωτήσεις) έχουν λάθος;

Οι Λογιστές – Φοροτεχνικοί υλοποιήσαμε και υλοποιούμε εδώ και ένα ενάμιση χρόνο αγόγγυστα και έχουμε ανταποκριθεί με επαγγελματική ευθύνη και αλληλεγγύη στην κοινωνία για να υλοποιηθεί το τεράστιο πρόγραμμα των μέτρων στήριξης της πολιτείας.

Και όλο αυτό το τιτάνιο έργο έγινε έκτος από εμάς, προφανώς και από το προσωπικό μας που έχουν οικογένειες και παιδιά και βάσει της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να πάρουν υποχρεωτικά καλοκαιρινή άδεια.

Δεν ζητάμε παράταση άλλα ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τα αυτονόητα και τα νόμιμα.

Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνουμε αυτά που έχει ζητήσει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. αλλά και άλλες ενώσεις με κορυφαία και τεκμηριωμένα υπομνήματα και μάλιστα με ομόφωνα ψηφίσματα της Ολομέλειας των Προέδρων των 49 Ενώσεων Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (είδατε τελευταίο στις 4 Ιουνίου 2021 με αρ. πρωτ. 203) ως ακολούθως:

1. Να δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα στον Λογιστή – Φοροτεχνικό να μπορεί να ασθενήσει, να δοθεί το δικαίωμα στην γυναίκα Λογίστρια – Φοροτεχνικό να εγκυμονήσει και όχι να αποτελούν έρμαια λήξεων υποχρεώσεων. Είναι αδιανόητο να παραμένει ένα τέτοιο θέμα άλυτο. Το αυτονόητο της ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος σας έχει προταθεί με νομική τεκμηρίωση ότι κατά το διάστημα της άδειας ασθένειας βάσει ιατρικών βεβαιώσεων από δημόσια υγειονομική υπηρεσία πρέπει να αναστέλλονται οι προθεσμίες ενημέρωσης βιβλίων καθώς και όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων των πελατών του πάσχοντος λογιστή και στη συνέχεια να δίδεται επαρκής χρόνος υποβολής αυτών. Για αποφυγή γραφειοκρατίας προτείνεται η άδεια αυτή να χορηγείται από τον διευθυντή της αρμόδιας ΔΟΥ και να ισχύει και για τους υπόλοιπους φορείς.

2. Ως Κλάδος είμαστε μέχρι τον Αύγουστο, 18 ολόκληρους μήνες στις επάλξεις χωρίς μία μέρα ξεκούρασης, με καθημερινό 12ωρο εργασίας, χωρίς σταματημό στα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Γιατί μας θεωρείτε «αναλώσιμα υλικά»; Δεν σκέφτεστε ούτε τους επαγγελματίες λογιστές ούτε τους εργαζομένους τους, που χάριν οικονομικών σχεδιασμών πρέπει να καταρρακωθούν σωματικά και ψυχικά;

Ζητάμε ο μήνας Αύγουστος να είναι κενός από καταληκτικές ημερομηνίες και να μετατεθούν οι δηλωτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου και οι αντίστοιχες προθεσμίες πληρωμής στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει θεσμικά σε πλείστες περιπτώσεις λειτουργίας του δημοσίου.

3. Όπως προαναφέραμε, δεδομένου ότι η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ναι μεν άνοιξε τυπικά στις 27/5/2021, αλλά η επίσημη παραγωγική λειτουργία της, βάσει ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ ξεκίνησε στις 7/7/2021, καθώς μέχρι την ημερομηνία αυτή, υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του δημοσίου στην εφαρμογή της απόφασης (Α.1035/01.03.2021) της ΑΔΔΕ, για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων (βλ. σχ. ΟΠΕΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, κορονο-αποζημιώσεις κλπ).

Επί πλέον κάτι που δεν έχει συνυπολογιστεί, είναι η χρονική καθυστέρηση των φετινών αποφάσεων και εγκυκλίων οι οποίες συγκριτικά με πέρσι, εκδόθηκαν κατά ένα έως δύο μήνες αργότερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορονο-ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού). Μόνο για την σωστή ενημέρωση των συναδέλφων, όσον αφορά τη φορολογική και λογιστική μεταχείριση επί των ενισχύσεων αυτών, μπορείτε να πληροφορηθείτε, ότι χρειάστηκαν περίπου δεκαπέντε διαδικτυακά σεμινάρια. Είναι επομένως κε Υπουργέ επιβεβλημένο και νόμιμο αλλά και ηθικά σωστό απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο και στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να μεταφερθεί στις 30/9/2021 με απόφαση όπου θα δημοσιευτεί άμεσα, αναπληρώνοντας έτσι τον χαμένο χρόνο από το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα.

Παρέλκει να υπογραμμίσουμε ότι στα παραπάνω υπομνήματα περιέχονται εξίσου σημαντικά ζητήματα του κλάδου που δεν έχουν κανένα συντεχνιακό χαρακτήρα όπως τα mydata, τα πρόστιμα, κλπ και βέβαια κόκκινες γραμμές μας παραμένουν: η υπογραφή από πιστοποιημένο Λογιστή – Φοροτεχνικό και ο μηδενισμός των ορίων του άρθρου 38 του 2873/2000 (σημ. η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κατεβάσει το όριο από τις 100.000€ στις 50.000€), αν πραγματικά επιθυμείτε τον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κε Υπουργέ λάβετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχει περίσσευμα υπομονής.

Η κατανόηση, η θέληση και η επαγγελματική υπευθυνότητα δεν μπορεί να είναι μονομερής. Αυτό απαιτεί η αρχή της χρηστής διοίκησης.

Ευελπιστούμε ότι η παρούσα επιστολή δεν θα έχει την τύχη των προηγουμένων, δηλαδή της έλλειψης στοιχειώδους απάντησης σας.

Επιπλέον ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας στα πλαίσια ενός σωστού διαλόγου και αμοιβαίων ενεργειών.

Αναμένοντας τις ενέργειες σας

Με εκτίμηση,το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ

Πρόεδρος ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αντιπρόεδρος ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΓεν.Γραμματεας ΜΠΙΝΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Ταμίας ΖΕΡΒΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΤΑΛΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ1. Γραφείο Πρωθυπουργού2. Κόμματα:- κ. Αλέξιο Τσίπρα, Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ- κ. Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ- κ. Δημήτριο Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα ΚΚΕ- κ. Κυριάκο Βελόπουλο, Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης- κ. Ιωάννη Βαρουφάκη, Γραμματέα Μέρα253. Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Αθανάσιο Πετραλιά4. Πρόεδρο της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ. Βασίλειο Καμπάνη 5. Πρόεδρο Οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Κόλλια6. Πρόεδρο Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γεώργιο Καββαθά 7. Πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)κ. Γεώργιο Καρανίκα 8.Πρόεδρο Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) κ. Δημήτριο Παπαλεξόπουλο9. Πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Γιάννη Ρέτσο10. Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόριο Τάσιο11. Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο12. Πρόεδρο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου 13. Πρόεδρο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιάννη Βουτσινά

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό