17.5 C
Athens
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024

Δεν εξομοιώνονται οι αποδοχές των στρατιωτικών δικαστών με των τακτικών δικαστών

Ειδήσεις Ελλάδα

Απορρίφθηκε από το Μισθοδικείο η αγωγή 35 δικαστών των Ενόπλων Δυνάμεων, που ζητούσαν να τους καταβληθεί από το Δημόσιο η διαφορά των αποδοχών τους σε σχέση με τις αποδοχές των τακτικών δικαστών, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν δεν ψηφιστεί ο προβλεπόμενος από το Σύνταγμα εκτελεστικός νόμος.

Συγκεκριμένα, το Ειδικό Δικαστήριο για τις μισθολογικές διαφορές των δικαστικών λειτουργών στην υπ’  αριθμ. 2/2024 απόφασή του αναφέρει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα «επιβάλλεται η ρύθμιση με νόμο εντός εύλογου χρόνου από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του ειδικού μισθολογικού καθεστώτος των δικαστικών λειτουργών των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να προβλέπονται ανάλογες προς το λειτούργημά τους αποδοχές».

Επιπλέον, αναφέρεται στην απόφαση ότι «εφόσον στο Σύνταγμα δεν καθορίζεται ειδικώς ο χρόνος εντός του οποίου ο νομοθέτης υποχρεούται να εκδώσει τον εκτελεστό της νέας συνταγματικής διάταξης νόμο, η πάροδος διετίας από την έναρξη ισχύος της αναθεωρημένης διάταξης δεν επιβάλλει την καταβολή στους εν λόγω δικαστικούς λειτουργούς των αποδοχών που προβλέπονται για τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών δικαστηρίων, ούτε με άμεση εφαρμογή της αναθεωρημένης διάταξης, ούτε δυνάμει του άρθρου 105 εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα».

Οι δικαστές των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούσαν να καταβληθεί στον καθέναν το ποσό των 2.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστησαν λόγω της αδράνειας του Δημοσίου να εξομοιώσει τις αποδοχές τους με αυτές των τακτικών δικαστών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό