15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το Πάσχα

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση η συζήτηση για τις διαπεριφεριρειακές μετακινήσεις και το Πάσχα, απάντησε σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας πως η όποια απόφαση θα είναι σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο πιο κρίσιμος επιδημιολογικός παράγοντας που θα κρίνει την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ των νομών, η κ. Πελώνη, αν και σημείωσε πως δεν είναι αρμόδια, εξήγησε πως παίζουν σημασία διάφοροι παράγοντες, όπως η τάση αύξησης των κρουσμάτων, τα εισιτήρια-εξιτήρια στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι. «Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων», όπως είπε προσθέτοντας το στοιχείο του καιρού που δίνει τη δυνατότητα των εξωτερικών δραστηριοτήτων. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, η  κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αν και συνέδεσε το εμβόλιο  με τους θρόμβους αίματος, σημείωσε πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Όπως είπε η κ. Πελώνη, αναμένουμε την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σήμερα ή το αργότερο μεχρι αύριο για να υπάρξουν περαιτέρω τοποθετήσεις.  

1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέσα στον Απρίλιο

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Πελώνη χαρακτήρισε την επιχείρηση «Ελευθερία» «μια πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι, ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο. 

Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όπως τόνισε.

«Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες», είπε επαναλαμβάνοντας την έκκλησε του πρωθυπουργού προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία για να εμβολιαστούν. 

«Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός», όπως είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό ανοσίας που θέλουμε να έχουμε πετύχει στις αρχές Ιουνίου, η κ. Πελώνη απάντησε πως «άλλο τι θέλουμε να έχουμε πετύχει και άλλο τι μπορούμε να έχουμε πετύχει». «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραδόσεις και τις ροές των εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρας μας, εφόσον τηρηθούν», είπε. «Αυτο που μπορώ να επαναλάνω είναι ότι μέχρι τέλη Απριλίου με αρχε Μαιου περιμένουμε να έχουμε εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους ευπαθείς, αυξημένου κυνδύνου για να προχωρήσουμε στην υπόλοιπη προτεραιοποίηση και τις υπόλοιπες ομάδες».

Αναφερόμενη στο «παράθυρο» που άφησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από τον Σεπτέμβριο, η  κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε τα λόγια του πρωθυπουργού. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε κρίση και δεν χρειάζεται μια εστία έντασης στα νοσοκομεία. Το θέμα θα εξεταστεί το Σεπτέμβριο διότι πέρα από ζήτημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, το βάρος που έχουν οι υγειονομικοί είναι μεγαλύτερο όταν διαχειρίζονται ευπαθείς ομάδες, τόνισε η κ. Πελώνη.

Γιατί άνοιξαν τα λύκεια 

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των λυκείων που ανακοινώθηκα χθες για την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου , η κ. Πελώνη ανάφερε ότι η απόφαση να ανοίξουν όλες οι τάξεις του λυκείου πάρθηκε έπειτα από από θετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Όπως είπε, δόθηκε προτεραιότητα στα λύκεια για δύο λόγους, πρώτον γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι η λειτουργία τους θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο μέτρο που θα εφαρμοστεί, την διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού  από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. 

Όπως είπε, το self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Το πρώτο τεστ μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου να το παραλάβουν δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό με το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.  Στην περίπτωση αρνητικού τέστ θα εκδίδεται  μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται  χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.  Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό