Home Υγεία Δεν είναι έτοιμη να αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Δεν είναι έτοιμη να αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην συνέχιση των συνομιλιών θα προχωρήσουν η Τουρκία και η Σουηδία προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό γνωστοποίησε ο επικεφαλής των Σουηδών διαπραγματευτών.

«Δική μου δουλειά είναι να πείσω τους ομολόγους μου ότι κάναμε αρκετά. Πιστεύω ότι τα κάναμε», είπε ο Όσκαρ Στένστρομ.

«Όμως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να λάβει ακόμη μια απόφαση και πιστεύει ότι χρειάζεται και άλλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει», πρόσθεσε.

Ο Στένστρομ είπε ότι δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η μεταξύ τους συνεργασία με την προοπτική της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Γ. Στόλτενμπεργκ: «Σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις»

Για επίτευξη «κάποιας προόδου» στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνόδου υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 15 και 16 Ιουνίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, «σημειώθηκε κάποια πρόοδος» και ότι η συνάντηση έγινε με «εποικοδομητικό πνεύμα». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε εγγυήσεις.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, του επισήμανε ότι «η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», έχει ενισχύσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και έχει άρει το εμπάργκο όπλων.

Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής» του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version