16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν γελάμε μόνο εμείς γελούν και τα ζώα

Ειδήσεις Ελλάδα

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι το γέλιο είναι ένα αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό, μια λειτουργία που αναπτύξαμε μόνο εμείς στην διάρκεια της εξέλιξης μας. Όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανατρέπουν πλήρως αυτή την πεποίθηση υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν όχι ένα ή δύο αλλά τουλάχιστον 65 είδη ζώων που μπορούν και αυτά να γελούν. Ανάμεσα σε αυτά τα ζώα είναι οι φώκιες και οι αγελάδες. Οι ερευνητές ανάμεσα στα άλλα μελέτησαν ηχητικά αρχεία διαφόρων ζώων και αναγνώρισαν σε αυτά τους ήχους του γέλιου.

Όπως υποστηρίζουν η ανακάλυψη τους θα βοηθήσει τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα την μορφή και την λειτουργία του ανθρώπινου γέλιου όπως επίσης τον ρόλο που έχει παίξει στην εξέλιξη της κοινωνικής μας συμπεριφοράς.  «Αυτή η μελέτη δείχνει το πώς ένα φαινόμενο που θεωρούσαμε αποκλειστικά ανθρώπινο αποδεικνύεται ότι διέθεταν και κάποια είδη από τα οποία διαχωρίστηκε ο άνθρωπος πριν από δεκάδες εκατ. έτη» αναφέρει ο καθηγητής Γκρεγκ Μπράιαντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Όταν γελάμε στην ουσία παρέχουμε την πληροφορία στους άλλους ότι περνάμε ευχάριστα και τους καλούμε να γίνουν και αυτοί παρέα μας. Υπάρχουν ειδικοί που έχουν πει ότι αυτή την φωνητική συμπεριφορά την έχουν πολλά ζώα όταν παίζουν. Αυτό σημαίνει ότι το γέλιο του ανθρώπου είναι η εξέλιξη ενός πανάρχαιου ηχητικού σήμα που υποδηλώνει την έννοια του παιχνιδιού» αναφέρει η ανθρωπολόγος Σάσα Γουίνκλερ μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό