35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Δεν αναμένεται περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού για το υπόλοιπο του έτους

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια οξύμωρη απόφαση καθώς δεν αναμένεται περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού για το υπόλοιπο του έτους στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ αποφάσισε μείωση των επιτοκίων κατά 1/4 της μονάδας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα μειώσει ξανά τα επιτόκια η Τράπεζα φέτος.

Άλλωστε η μείωση είχε προεξοφληθεί, αλλά η πρόεδρος της ΕΚΤ, δεν έδωσε σήμα για περαιτέρω μειώσεις, τουλάχιστον άμεσα, ή όσο γρήγορα περίμενε η αγορά.

Η απόφαση δεν ήταν -ακριβώς- ομόφωνη, ένας στο Συμβούλιο τάχθηκε κατά, σύμφωνα με την ίδια την πρόεδρο της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεν δεσμευόμαστε σε μια συγκεκριμένη πορεία με τα επιτόκια, ξεκαθάρισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση του ΔΣ.

«Αναμένω ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, καθώς οι κίνδυνοι εξισορροπούνται μακροπρόθεσμα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

«Θα διατηρήσουμε τη νομισματική πολιτική περιοριστική για όσο διάστημα χρειαστεί», επανέλαβε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι ακόμα περιοριστική και θα συνεχίσει να είναι περιοριστική μέχρι να φτάσουμε στον στόχο του 2%», ξεκαθάρισε.

President Christine @Lagarde introduces the economic growth outlook for the euro area pic.twitter.com/fydGPRvjz3

— European Central Bank (@ecb) June 6, 2024

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι οι πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού αναθεωρήθηκαν ανοδικά για το 2024 και το 2025 σε σύγκριση με τις προβολές του Μαρτίου, ενώ και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat έδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 2,6% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Εξάλλου δεν απέκλεισε να επιστρέψουν οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές λόγω του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2% το β’ εξάμηνο του 2025

Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα τωρινά επίπεδα, λόγω κυρίως του κόστους της ενέργειας, για το β’ εξάμηνο 2024. Άλλωστε όπως αναφέρεται και στην απόφαση της ΕΚΤ, όσον αφορά τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, προβλέπεται ότι αυτός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,8% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,0% το 2026.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί κατά περισσότερες από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές, καθώς ο ρυθμός ανόδου των μισθών είναι αυξημένος, και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους».

«Αν αυξηθούν κι άλλο οι μισθοί, αυτό μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό», προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Ο κλιμακωτός χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής των μισθών και του κόστους εργασίας είναι πιθανό να παρουσιάζει διακυμάνσεις στο εγγύς μέλλον», προσέθεσε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε ιδιαιτέρως στην παρακολούθηση των δεδομένων, αλλά και στην αύξηση των μισθών, υπογραμμίζοντας τη σημασία τους στην οικονομική αξιολόγηση. «Σαφώς είναι σημαντική παράμετρος για την πολιτική μας η πορεία των μισθών, αλλά δεν είναι η μοναδική», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα το έλεγα» ότι η ΕΚΤ περνάει στη φάση της αναδίπλωσης (dial back phase), λέει η Λαγκάρντ. Θα χρειαστούμε δεδομένα για να επιβεβαιώσουμε ότι βρισκόμαστε σε αποπληθωριστική πορεία.

Η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ είναι πολύ αβέβαιη, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ προβλέπει ότι οι άλλοι φορείς χάραξης πολιτικής θα δώσουν αναμφίβολα ένα περιθώριο χρόνου για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Αλλά τους προλαβαίνει προειδοποιώντας ότι πάντα θα υπάρχουν προσκρούσεις στο δρόμο.

Σε σχετική ερώτηση, η επικεφαλής της ΕΚΤ, σημείωσε πως «είμαστε πολύ μακριά από το ουδέτερο επιτόκιο».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μπορεί να έχει πρακτικό αποτέλεσμα (σταδιακή μείωση) μόνο στα επιχειρηματικά δάνεια γιατί στα στεγαστικά έχουν ούτως ή άλλως παγώσει τα επιτόκια για έναν χρόνο.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό